Dežer: Razumem Dačića, ali...

Izvor: B92, 10.Jun.2013, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Razumem Dačića, ali...

Beograd -- Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je veoma važno da se pregovori EU i Srbije otvore, ali da u tom pravcu ima još dosta toga da se uradi.

Dežer je istakao da razume i premijera Srbije Ivicu Dačića i vladu, koji očekuju da Srbija dobije datum u junu.

Dežer je, komentarišući reakciju premijera Dačića da Srbiju ne interesuje nikakvo zeleno svetlo već dobijanje datuma, rekao da razume da premijer i cela vlada očekuju da se donese >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluka o datumu.

"Ovo je ono što su direktno Ketrin Ešton i Evropska komisija predložili, tako da se nadam da ćemo pregovore otvoriti. I onda će dalje stvari slediti i to će biti odlučeno kada se svi okupimo za jednim stolom. Međutim, ima dosta koraka koje treba preduzeti", rekao je Dežer u naselju Veliki Mokri Lug kod Beograda.

Kada se sve što je neophodno uradi, kako je dodao, Srbija će dobiti zeleno svetlo.

Dežer je precizirao i da bi Srbiji, da bi dobila datum, predstoji da uradi još niz koraka, a jedan od njih je da se formiraju pregovarački timovi.

Prema njegovim rečima, odluka o datumu o otvaranju pregovora pratiće preporuku Evropske komisije.

Među prvima koji je jasno pomenuo "zeleno svetlo" bio je direktor vladine Kancelarije za evropske integracije MIlan Pajević, koji je rekao da će Evropski savet dati zeleno svetlo Evropskoj komisiji da ona preduzme korake neophodne za početak pregovora sa Srbijom. "Evropski savet će tada najverovatnije odobriti EK da preduzme sve što je potrebno za početak pregovora sa Srbijom, bez određivanja bilo kakvog preciznog datuma", rekao je Pajević svojevremeno za list ''Danas'.

I šef misije EU za Srbiju Vensan Dežer ponovio je u subotu da Evropski savet 28. juna neće odlučivati o datumu za početak pristupnih pregovora već o zelenom svetlu za otvaranje pregovora.

Predstavnik Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer je samo objašnjavao proceduru kada je rekao da će Savet EU u junu odlučivati da Srbiji da "zeleno svetlo" za pripremu pregovora, ali ne i datum, tvrdi Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"On je samo objašnjavao opštu proceduru", rekla je portparolka danas za Tanjug nakon što je zamoljena da prokomentariše Dežerovu izjavu.

"Naš stav je jasan: u ovom trenutku se intenzivno radi na implementaciji briselskog sporazuma, a odluku o pristupanju pregovorima donose zemlje članice", rekla je Kocijančičeva.

Ona je dodala da je pitanje implementacije "u apsolutnom fokusu" i najavila novu rundu tehničkog dijaloga Beograda i Prištine koja će sutra početi u Briselu.

Premijer Srbije poručio je juče da za Srbiju nije prihvatljivo da 28. juna ne dobije datuma za početak pregovora, već samo "zeleno svetlo" i da to može da ugrozi primenu briselskog sporazuma.

"Novosti" pišu da u Briselu postoje tri opcije u vezi s početkom pristupnih pregovora EU i Srbije, a samo je jedna od njih dobijanje tog datuma.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.