Dežer: Nema nijednog razloga za bojkot popisa

Izvor: Politika, 29.Sep.2011, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Nema nijednog razloga za bojkot popisa

BEOGRAD – Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i direktor Republičkog zavoza za statistiku Dragan Vukmirović pozvali su danas sve građane Srbije da se odazovu predstojećem popisu stanovništva, poručivši da će on biti obavljen u skladu sa standardima Evropske unije.

Kada je reč o manjinama, Dežer je na konferenciji za novinare rekao da nema nijednog objektivnog razloga da bilo koji građanin ne učestvuje u popisu.

„Mere za podršku uspešnom popisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << manjina su preduzete i nema nijednog objektivnog razloga da građani ne učestvuju”, rekao je Dežer.

Dežer i Vukmirović su prethodno potpisali ugovor o donaciji od 19,5 miliona evra kojom će Evropska unija podržti održvanje ovogodišnjeg popisa, kao i popisa privrede i poljoprivrede koji će biti održan naredne godine.

Prema rečima Dežera, učešće svih građana, naročito manjina, je veoma značajno, naročito onih iz nerazvijenih oblasti kako bi Evropska unija prilikom davanja pomoći znala što preciznije podatke i kako bi pomoć stigla na pravo mesto.

Dežer je podsetio da će popisivači sa sobom nositi i višejezičku zbirku sa popisnim listićama prevedenim na devet manjinskih jezika.

Popisivači će prilikom ulaska u domaćinstvo govoriti jezikom porodice u čiju su kuću ušli, naveo je on.

Direktor Vukmirovović je objasnio da će obrazac za popis biti odštampan ćirilicom na srpskom jeziku, što je, dodao je, prema međunarodnim standardima, kao i da će taj materijal biti korišćen za kompjutersko očitavanje podataka.

On je rekao da je popis na isti način sproveden u svim zemljama regiona.

Obojica su pozvali stanovništvo da se u što većem broju odazovu, a Vukmirović je dodao rekao da je važno da se građani odazovu i da je to građanska obaveza.

Tanjug

-------------------------------------------------

Albanci na jugu Srbije ne odustaju od bojkota popisa

PREŠEVO –  Albanci sa juga Srbije neće odustati od bojkota popisa ni po cenu da moraju da plaćaju novčane kazne, izjavio je danas predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa.

Mustafa je za agenciju Beta kazao da je Republički zavod za statistiku imenovao novu Opštinsku popisnu komisiju u Preševu, ali da Albanci neće menjati odluku o bojkotu popisa.

„Ukoliko odluče da nam naplaćuju kazne zbog neodazivanja popisu spremni smo i na to, ali nećemo odustati od bojkota popisa”, kazao je Mustafa.

Koordinator Vlade Srbije za medije Slobodan Homen izjavio je da će država novčano kažnjavati građane koji budu bojkotovali popis stanovništva, planiran od 1. do 15. oktobra.

Komentarišući najavu političkih predstavnika Albanaca sa juga Srbije i Bošnjačkog nacionalnog veća muftije Muamera Zukorlića da će bojkotovati popis, Homen je za Politiku od četvrtka rekao da oni koji imaju primedbe mogu da ih iznesu nadležnima, a ne da pozivaju na bojkot.

Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova predviđa novčanu kaznu od 20.000 do 50.000 dinara za onoga ko odbije ili da netačne i nepotpune podatke.

Beta

objavljeno: 29.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.