Dežer: Nema dodatnih uslova EU

Izvor: B92, 26.Sep.2012, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Nema dodatnih uslova EU

Beograd -- Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer tvrdi da Brisel ne postavlja Srbiji nikakve nove uslove za dobijanje datuma otpočinjanja pregovora o članstvu u EU.

Dežer je novinarima, u pauzi konferencije o programima prekogranične saradnje koje finansira EU, objasnio da Brisel insistira na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i da je na dvema strama da definišu okvir saradnje.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da ispuni još nekoliko uslova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi dobila datum otpočinjanja pregovora sa EU, ali su svi oni dobro poznati budući da ih je još u decembru prošle godine definisao Evropski savet.

"Protokol o integrisanom upravljanju granicom deo je odluke kada je martu Srbiji odboren status kandidata. Zadovoljni smo što se sada ide dalje, ali nakon toga očekujemo i punu primenu potpisanog. Naravno, očekujemo da se postigne dogovor i oko ostaliih tema iz dijaloga, kao što su na primer telekom, energetika i naravno, sloboda kretanja za EULEKS i KFOR", poručio je Dežer.

On je izrazio zadovoljstvo zbog iskazane spremnosti vlasti u Beogradu, uključujući i predsednika Tomislava Nikolića, da se otpočne politički dijalog sa Prištinom, podsetivši da ni na tehničkom nivou dijaloga nije bilo od februara ove godine.

Normalizacija odnosa će se uspostavljati na osnovu pregovora Beograda i Prištine uz posredovanje EU i to će to biti predmet dijaloga na političkom nivou, kaže ambasador Velike Britanije Majkl Devenport. On kaže da je vlada Srbije već učinila neke pozitivne korake.

"Vlada je donela razumnu odluku da primeni sporazum o regionalnom predstavljanju što je važno zato što će to, kao što su i vaši ministri isticali, omogućiti Srbiji da prisustvuje regionalnim skupovima sa drugim vladama i brani interese Srbije. Sada smo čuli da postoji rešenost da se primeni sporazum o integrisanom upravljanju granicom. To je veoma pozitivan signal", kazao je on.

Potpredsednik slovačke vlade i ministar spoljnih poslova te zemlje Miroslav Lajčak izjavio je nedavno da će Srbiji, pored implementacije dogovora sa Prištinom, biti postavljeni dodatni uslovi za članstvo u EU.

"Pored implementacije već dogovorenog, za otvaranje pregovora biće potrebno da Srbija načini dodatne korake. Koje konkretno, odlučiće Evropski savet", rekao je on za "Novosti".

Predsednica skupštinskog Odbora za evrointegracije Milica Delević izjavila je juče da ne veruje da će za Srbiju biti dodatnih uslova iz EU ukoliko se dijalog Beograda i Prištine shvati kao proces koji vodi normalizaciji odnosa.

"Ako dijalog razumemo kao način da se uspostave funkcionalni odnosi, onda novih uslova nema", rekla je ona.

Premijer Ivica Dačić izjavio je potom, nakon razgovora sa ministarkom za evropske poslove Irske Lusindom Krajton, da očekuje da će Srbija u prvoj polovini naredne godine dobiti datum početka pregovora za članstvo u EU.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dežer: Nema novih uslova za Srbiju

Izvor: S media, 26.Sep.2012

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da Brisel ne postavlja Srbiji nikakve nove uslove za dobijanje datuma otpočinjanja pregovora o članstvu u EU...Dežer je novinarima, u pauzi konferencije o programima prekogranične saradnje koje finansira EU, objasnio da Brisel insistira na...

Nastavak na S media...

Dežer: Brisel nema novih uslova za Srbiju

Izvor: Kurir, 26.Sep.2012

Brisel insistira na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i da je na dvema strama da definišu okvir saradnje, rekao je šef delegacije EU..BEOGRAD  - Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da Brisel ne postavlja Srbiji nikakve nove uslove za dobijanje datuma otpočinjanja pregovora...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.