Dežer: Ne smete da propustite voz

Izvor: B92, 09.Jun.2013, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Ne smete da propustite voz

Novi Pazar -- Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer podseća da je jun 2015. godine krajnji rok za sprovođenje digitalizacije i da Srbija ne sme da propusti taj voz.

Dežer je za agenciju FoNet izjavio da je Evropska unija u proces digitalizacije uložila ukupno 10,5 miliona evra - 8 miliona u opremu i 2,5 u tehničku pomoć.

Nadao sam se da će digitalizacija početi do aprila 2012, što znači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da smo već kasnimo za prvobitnim planom, ukazao je Dežer.

Prema njegovoj oceni, potrebno je uraditi testiranje opreme, da bismo bili sigurni da digitalizacija može da se proširi na celu zemlju, kada Srbija za to bude spremna.

Nadali smo se tehničkom rešenju kada je TV Avala prestala da emituje program, naglasio je Dežer, jer smo tu frekvenciju mogli da upotrebimo za testiranje.

Vidim da ta opcija verovatno nije više moguća, primetio je Dežer, koji se, ipak, nada se "da ćemo moći da obavimo testiranje, jer je juni 2015. godine krajnji rok da cela Evropa sprovede digitalizaciju".

"To je veoma blizu i moramo da se spremimo. Srbija ne sme da propusti taj voz", upozorio je Dežer.

Budući da digitalizacija donosi velike prihode, Srbija će, ukoliko je ne sprovede na vreme, izgubiti i te finansijske prednosti, zaključio je Dežer.

Javni servis mora biti nestranački i uređivački transparentan

Upitan o finansiranju javnog servisa, Dežer je odgovorio da su ovo pitanje zemlje članice EU rešile na različite načine i da je na Srbiji da definiše sopstveni model.

U osnovi postoje dva modela - pretplate i budžetskog finansiranja. U Srbiji sistem pretplate postoji više godina i to je veoma transparentan način finansiranja, ocenio je Dežer.

Problem koji Srbija ima je naplata, smatra Dežer, jer nije na nivou na kojem bi trebalo da bude da bi se obezbedilo finansiranje javnog servisa.

Druga opcija je finansiranje direktno iz budžeta, što ima neke prednosti. Lako je mobilisati sredstva iz budžeta, objasnio je Dežer, ali to, međutim, zahteva i više garancija uređivačke slobode javnog servisa, koji mora da bude nestranački i potpuno uređivački transparentan.

To je ograničenje ovakvog načina finansiranja, ocenio je Dežer i dodao da bi, u tom slučaju, bilo potrebno rešiti i više drugih pitanja.

Prema rečima Dežera, postoji mogućnost i mešavine sistema pretplate i budžetskog finansiranja u prelaznom pariodu prilagođavanja.

To znači, kako je precizirao, da bi, u ograničenom vremenskom periodu, sredstva iz pretplate bila dopunjena sredstvima iz budžeta dok se u celini ne pređe na sistem pretplate i uspostavi mehanizam njene efikasne naplate.

Primena Medijske strategije ne sme da se odlaže

EU je podržala Medijsku strategiju, koja je usvojena pre skoro dve godine, ali njena primena više ne može da se odlaže, izjavio je Dežer i poručio da je pozicija Unije po ovom pitanju veoma jasna.

Dosta je vremena prošlo od usvajanja Medijske strategije, ukazao je Dežer i napomenuo da je potrebno doneti zakone o javnom informisanju i elektronskim medijima.

Prema rečima Dežera, principi su veoma jasni - transparentnost finansiranja medija, zasnovanog na projektima, i transparentnost vlasništva nad medijima.

To mora da se primeni odmah i ne može da se odlaže. Postoji potreba da se to brzo uradi, poručio je Dežer.

On je podsetio da je EU odvojila 1,2 miliona evra za pomoć u primeni Medijske strategije, ali taj novac može da se mobiliše samo ako postoji odgovarajući pravni okvir.

"Mi smo radili sa Ministarstvom kulture i informisanja, udruženjima novinara i izdavača i pripremljen je dobar nacrt", ocenio je Dežer, govoreći o Nacrtu zakona o informisanju.

Nadam se da će taj nacrt i ostati takav, posle konsultacija sa drugim ministarstvima, naglasio je Dežer.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dežer: Ne smete da propustite voz

Izvor: medio.rs, 09.Jun.2013

Novi Pazar -- Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer podseća da je jun 2015. godine krajnji rok za sprovođenje digitalizacije i da Srbija ne sme da propusti taj voz.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.