Dežer: Do EU još prepreka

Izvor: B92, 07.Maj.2012, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Do EU još prepreka

Beograd -- Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer ocenio je da Srbija mora da "reši par pitanja" pre početka pregovora sa EU koje je predložila Evropska komisija.

S tim u vezi je naveo da treba napredovati u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Već je rađeno na tome i bilo je napretka, te treba nastaviti tim pravcem", poručio je Dežer.

Prema njegovim rečima, potrebno i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se Srbija pozabavi ekonomskim problemima i restrukturiranjem.

Isto tako, vladavina prava, odnosno pravosuđe i korupcija su pitanja koja treba rešavati.

Građani, prema njegovim rečima, od buduće vlade, koja će se, kako je izrazio nadu, brzo formirati, očekuju napredak u ovim oblastima.

"I EU mora da se suoči sa teškim problemima kao i sama Srbija. Imali smo izbore u Francuskoj i Grčkoj. Imamo probleme u drugim zemljama članicama. Jasno je da su ekonomija i pravosuđe pitanja kojima moramo da se pozabavimo u Srbiji i koja su bitna i u drugim zemljama koje su članice EU", objasnio je Dežer.

Govoreći o predsedničkim izborima u Francuskoj, Dežer je ocenio da je kandidat Fransoa Oland, koji će uskoro postati predsednik, jasno stavio do znanja da želi da ima striktnu politiku koja je potrebna po pitanju javnih ekonomija, ali i da pronađe zajedničke tačke evropske i francuske ekonomije.

"Potrebno je raditi jer građani žele da imaju kupovnu moć, zaposlenje. Mislim da je to osnovno da građani imaju socijalnu sigurnost u slučaju problema. Potrebno je povratiti evropski optimizam", zaključio je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sužen prostor za dijalog Beograda i Prištine

Izvor: RTS, 07.Maj.2012

Šef Ujedinjenih nacija upozorava na rizike koji očekuju Kosovo u narednim mesecima. Porast nasilja protiv manjinskih zajednica i nedostatak volje da se zaštite srpski verski objekti. Prepolovljen broj povratnika na Kosovo...Tenzije i konfrontacije predstavljaju ozbiljan rizik po stabilnost Kosova...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.