Devenport: Srbiju čeka mukotrpan put ka EU, ali važno je izdržati do kraja!

Izvor: Press, 08.Maj.2014, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devenport: Srbiju čeka mukotrpan put ka EU, ali važno je izdržati do kraja!

- Proces pregovora u tehničkom smislu je krenuo jako dobro i šefu pregovaračkog tima i celom timu treba odati priznanje za ono što je do sada urađeno - rekao je Devenport na skupu "Kako unaprediti imidž Srbije tokom pregovora o članstvu - Da li lobiranje pomaže?''''

On je podsetio da je skrining završen za sedam poglavlja i da će do kraja juna biti urađeno za poglavlje 32 i 18.

- Biće ovo mukotrpan rad, ali važno je da postoji snažna politička volja da se stigne >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << do kraja cilja - rekao je ambasador EU i podvukao da Srbija može da računa na podršku Brisela u procesu pregovaranja u finaisjakom, tehničkom i svakom drugom pogledu.

On je naveo da se ta podrška najbolje oslikava nedavnim posetama Beogradu evropskog komesera za proširenje Štefana Filea, koji je srpskim vlastima poručio da moraju da se fokusiraju na tri prioriteta - dobro ekonomsko upravljanje, vladavinu prava i regionalnu saradnju, uključujući primenu Briselskog sporazuma.

- Brojni su izazovi pred Srbijom za ostvarenje ova tri cilja i neophodno je da se vlasti usresrede, jer će to tražiti i puno ulaganja kako bi se izmenili propisi u ključnim oblastima - rekao je Devenport i dodao da pred Srbijom "nije prazna tabla već pun dnevni red".

On je ocenio da je za Srbiju kao zemlju kandidata veoma važno da nađe pravu meru u promovisanju svojih interesa, naglašavajući da je za to potrebno prvo usaglasaiti viziju i uspostaviti kordinaciju kako u zemlji tako i u diplomatskoj mreži Srbije, za koju je rekao da mora da bude veoma profesionalna.

- Morate da ojačate svoje odnose sa svim državama članicama EU i uspostavite sve moguće kanale saradnje - poručio je Devenport.

U tom kontekstu on je rekao da je lobiranje "jedna ogromna industrija" koja je od velikog značaja za kreiranje politike i donošenja odluka i da se zbog toga lobiranjem bave i države i privatne firme.

Devenport je naveo da u prilog tome govori nebrojano mnogo kompanija i pojedinca u Briselu koji se bave lobiranjem.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.