Devenport: Poslati poruku tolerancije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2014, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devenport: Poslati poruku tolerancije

Nadam se da će Srbija u nedelju uspeti da pošalje poruku tolerancije i različitosti, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport povodom najavljene Parade ponosa, zakazane za 28. septembar.

Devenport je danas u Medija centru zajedno sa poverenicom za ravnopravnopravnost Nevenom Petrušić i direktorkom vladine Kancelarije za ljudska prava Suzanom Paunović najavio početak medijske kampanje za borbu protiv diskriminacije, pod nazivom "Diskriminacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije šala".

Svo troje učesnika su na konferenciju za novinare došli u majicama na kojim je pisalo "Diskriminacija nije šala".

Na konferenciji je prikazan i promotivni video klip o tome kome građani Srbije mogu da se obrate u slučaju da smatraju da su žrtve diskriminacije.

Devenport je istakao da medijska kampanja protiv diskriminacije mora pre svega da bude okrenuta prema mladima u Srbiji.

U Srbiji, ali ne samo u Srbiji smo svedoci da je diskriminacija prisutna. Puno ranjivih grupa se suočava sa situacijom da nema isti pristup pojedinim službama zbog svojih ličnih svojstava, rekao je Devenport.

Devenport je ocenio da je rad Srbije u borbi protiv diskriminacije ključan u procesu evropskih integracija, jer zemlje Evropske unije ne dele samo iste pravne propise već i iste vrednosti.

Te vrednosti EU se ni u zemljama Unije ne shvataju kao gotova stvar već se one stalnim naporima moraju održavati i jačati, rekao je Devenport.

On je istakao da početak medijske kampanje za borbu protiv diskriminacije ne predstavlja izolovani napor na tom planu već da je deo stalnih nastojanja da se situacija na tom polju u Srbiji poboljša.

Evropska unija će nastaviti da podržava ovakve aktivnosti, istakao je Devenport.

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska Suzana Paunović je rekla da će medijska kampanja protiv diskriminacije trajati mesec dana.

Ona je navela da je medijskoj kampanji prethodio rad na jačanju svesti o potrebi borbe protiv diskiminacije kroz obuku zaposlenih u pravosuđu, policiji, socijalnim službama i prosveti u 11 opština u Srbiji.

Poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić je rekla da je u borbi protiv diskriminacije najvažnije uključiti škole i druge obrazovne institucije.

Ona je ukazala i da Ministarstvo prosvete Srbije još nije napravilo pravilnik o delovanju u slučaju diskriminacije u školama.

Govoreći o najavljenoj Paradi ponosa, Petrušić je istakla da želi da veruje da će ovogodišnja Parada ponosa u Beogradu biti uspešno održana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Devenport: Nadam se da će Srbija poslati pozitivnu poruku

Izvor: Beta, 24.Sep.2014

BEOGRAD, 24. septembra 2014. (Beta) - Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izrazio je u sredu nadu da će Srbija u nedelju, 28. septembra, kada bi trebalo da bude održana Parada ponosa, poslati vrlo pozitivnu poruku tolerancije i različitosti..."Ostvarivanje jednakih mogućnosti za sve mora...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.