Delorove sumnje u Nemačku

Izvor: Politika, 08.Okt.2010, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delorove sumnje u Nemačku

U govoru veterana evropske politike Angela Merkel se našla na meti jer je previše oklevala da pomogne Grčkoj

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 8. oktobra – Žak Delor (85), francuski socijalista i bivši predsednik Evropske komisije (1985– 1995), poznat kao jedan od „očeva Evrope”, upitao je juče sa govornice Evropskog parlamenta u Briselu – da li je Nemačka još verna vrednostima EU? On nije imenovao nemačkog kancelara Angelu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Merkel, ali niko nije imao dilemu da je njoj upućeno pitanje: da li je najveća zemlja EU koja je ujedinjena pre 20 godina i dalje zainteresovana za evropski projekat? Delorovo gostovanje na plenarnoj sednici završeno je petominutnim stojećim ovacijama, a Nemačka se našla na meti njegovog govora jer je previše oklevala da pomogne Grčkoj kada je zapala u finansijske teškoće.

Govoreći o nekadašnjem nemačkom kancelaru Helmutu Kolu, istakao je njegovu mudrost, hrabrost i viziju kada je odlučio da ukine nacionalnu valutu koja je bila jedan od stubova vlasti i ponos Nemačke i zameni je za evro.

„Ali on je tako ojačao položaj zemlje u Evropi i svetu. Nisam motivisan nostalgijom dok ovo govorim. Samo pitam Nemačku. Da li su vrednosti koje smo nasledili od očeva i dalje prisutne i dominantne? Zadužbina koja nam je predata zasniva se na pitanju – zašto želimo da smo zajedno, više nego na ugovorima i međuinstitucionalnim aranžmanima”, kazao je Delor.

On je priznao da je svojevremeno imao strah od nemačkog ujedinjenja i priključenja bivše DR Nemačke, jer je ekonomska situacija u njoj bila katastrofalna, ali da se borio za njeno mesto u Evropi i zbog toga trpeo mnoge kritike.

„Dan posle pada Berlinskog zida pokušao sam da objasnim da istočni Nemci imaju mesto u tadašnjoj EEZ. Nisam bio siguran da će to uspeti. Strahovao sam od podele na istočnjake i zapadnjake. Ali zapadni Nemci su pokazali veliki entuzijazam, išli su na istok da otvaraju fabrike i da pokreću biznis. Naravno da sam imao strah, ali to je normalno s obzirom na to da sam imao odgovornost”, podsetio je Delor na događaje pre 20 godina.

On je takođe rekao da je „dužnost” Nemačke da vuče napred evropski projekat i ocenio da je alternativa tome tumaranje od danas do sutra zasnovano na mnogim kompromisima koji jesu neophodni, ali ne otvaraju perspektivu za budućnost. Sve vreme trajanja Delorovog izlaganja pored njega je stajao Lotar de Mezijer, jedini demokratski izabran premijer nekadašnje DR Nemačke čija se demohrišćanska unija 1990. godine utopila u istoimenu partiju zapadnih Nemaca na čijem je čelu danas Angela Merkel.

Pored govora koji je održao u EP, Delor je medijima dao nekoliko izjava koje su citirane kao naslovi. „Rekao sam jednom da je Evropi potrebna duša. To bi moglo da uvredi neke vernike, ali sam to rekao u sekularnom smislu. Evropi je dalje potrebna duša”, objasnio je Delor.

„Podsetio sam u svom govoru u EP da evropska demokratija postoji. Eto jutros je zahvaljujući EP usvojena izmenjena direktiva o slobodi usluga, i to je prošlo. Ali koliko vlada je bilo tu da razgovaramo o radu parlamenta? Koliko ih je bilo da objasne da u Evropi postoji demokratija? Nijedna. Ova antipedagogija ne dolazi od evropskih institucija, nego od nacionalnih vlada”, smatra bivši predsednik EK sa najdužim stažom u istoriji.

„Upravo sam ukazao na jedan od razloga zašto nije uspela”, kazao je Delor u odgovoru na pitanje o propasti Lisabonske agende koja je trebalo da od EU stvori vodeće tržište u svetu.

„Postoje još dva razloga. Globalizam, koji ima tendenciju da preuzme sve nacionalno, čak i regionalno, i individualizam koji se ukorenio u našim društvima. To je loše za nacionalne demokratije i za evropsku demokratiju”, ocenio je Delor i dodao da bi mogao da kritikuje i Lisabonski ugovor.

Loš odnos Angele Merkel i francuskog predsednika Nikole Sarkozija, koji takođe nije Delorov ljubimac, još jedan su od razloga za zabrinutost veterana evropske politike.

„Evropa jednostavno nije federacija poput SAD, pa da živi kroz demokratiju, ona živi kroz nacionalne vlade. Ali ako oni odluče da razgovaraju danas kao što su razgovarali na Bečkom kongresu pre dva veka, onda se ništa ne može. Ne možete stvarati Evropu koja radi protiv svojih vlada, iako su one danas daleko od optimizma prema EU”, zaključio je Delor.

V. Jokanović

objavljeno: 09/10/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.