Delimičan dogovor o gasu između EU, Rusije i Ukrajine

Izvor: Blic, 27.Maj.2014, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delimičan dogovor o gasu između EU, Rusije i Ukrajine

Trilateralni pregovori EU Rusije i Ukrajine o problemu nagomilanog ukrajinskog računa za gas završeni su parcijalnim dogovorom prema kome će Ukrajina do kraja meseca "Gazpromu" platiti dve milijarde dolara, a do 7. juna još pola milijarde dolara.

To je sinoć u Berlinu saopštio evropski ministar za energetiku Ginter Etinger posle razgovora sa ruskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ministrom za energiju Aleksandrom Novakom i njegovim ukrajinskim kolegom Jurijem Prodanom.

Etinger je dodao da je iz Berlina upućen poziv ukrajinskom "Naftogasu" da plati inicijalne dve milijarde dolara ruskom "Gazpromu" u četvrtak, ove nedelje.

Dve strane do srede uveče treba da obave konsultacije sa političkim liderima i gasnim kompanijama, dodao je Etinger i primetio da konačni dogovor još nije postignut, ali da je optimista.

Tri strane su se dogovorile, precizirao je Etinger, da Ukrajina do kraja meseca isplati ruskom gasnom gigantu "Gazpromu" dve milijarde dolara do kraja ovog meseca, plus još pola milijarde do 7. juna, a razgovori o gasnom dugu će biti nastavljeni u petak, 30. maja.

Ukrajina duguje "Gazpromu" ukupno 3,5 miljarde dolara, a ruski predsednik Vladimir Putin zapretio je ranije ovog meseca da će obustaviti isporuke gasa ne samo Ukrajini, već i nizu evropskih zemalja koji se snabdevaju preko ove zemlje, ako se taj dug ne namiri.

Ruski ministar Novak, kako je preneo "Itar Tas", izrazio je nadu da će ukrajinska strana sa svojim rukovodstvom razmotriti dogovor postignut na današnjem trilateralnom sastanku u Berlinu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovor o plaćanju duga za gas

Izvor: RTS, 27.Maj.2014

Ukrajina će do kraja meseca platiti "Gaspromu" dve milijarde dolara duga, dogovoreno je u Berlinu posle trilateralnih pregovora Evropske unije, Rusije i Ukrajine o problemu nagomilanog ukrajinskog računa za gas...Evropski ministar za energetiku Ginter Etinger rekao je da posle razgovora sa ruskim ministrom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.