Delević: Stvorena povoljnija klima da se govori o napretku

Izvor: Blic, 20.Sep.2010, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delević: Stvorena povoljnija klima da se govori o napretku

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa EU Milica Delević izjavila je jutros da je stvorena povoljnija klima da se govori o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, kako u samoj zemlji, tako i unutar EU.

Na pitanje kada je realno da kandidatura Srbije bude prosleđena Evropskoj komisiji, jer se spominju oktobar, decembar i decembar iduće godine, Delevićeva je odgovorila da se decembar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iduće godine spominje za "sticanje statusa kandidata", ali da "jednom kada počne da se stvara ta povoljna politička klima zaista je pitanje trenutka kada će doći do napretka".

Gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, ona je dodala da u tom smislu "ne treba razmišljati toliko o tome da li će to biti prvog meseca ili sledećeg meseca ili kada će se to desiti, već biti svestan da svaki rad koji se ulaže na procesu evropske integracije neće biti izgubljen, već će se valorizovati kroz napredak".

Delevićeva je izrazila očekivanje "da se održi ta klima koja omogućava da ono što mora da se uloži u ispunjavanje kriterijuma i što nije sporno da može da se kapitalizuje formalnim napretkom kroz proces evropskih integracija, znači najpre prosleđivanjem zahteva za članstvo Evropskoj komisiji na izradu mišljenja, a kasnije i drugim koracima".

"To zavisi od nas, od toga koliko ćemo ispunjavati kriterijume, ali zavisi i od saglasnosti unutar EU da do takvog razvoja događaja dođe", dodala je Delevićeva.

Delevićeva je podsetila da je održan "Dan Srbije u evropskom parlamentu", gde je obavljen detaljan razgovor sa evropskim poslanicima i drugim zainteresovanima za evropsku perspektivu Srbije, kao i da je osnovana grupa "Srpsko prijateljstvo" koja u evropskom parlamentu ima više aktivnosti u tom procesu evropskih integracija.

Delevićeva je istakla da Kosovo nije formalni uslov za proces evropskih integracija, ali da ne bi trebalo sumnjati da "EU očekuje da vidi da se otvorena pitanja rešavaju na način koji celi region približava EU i da to činimo na konstruktivan način".

"Unutar EU ne postoji konsenzus o tome da Kosovo jeste država, ali postoji čvrst konsenzus da ceo region treba da napreduje ka EU, da bude obuhvaćen ovim procesom i da bi trebalo svi da budu uključeni u regionalnu saradnju, a da EU ne treba da odustaje od uticaja koji stiče prateći ovaj proces", kazala je Delevićeva.

"Za nas je važno da uzmemo u obzir i ono o čemu nema konsenzusa, ali zaista i ono o čemu ima konsenzusa i da se potrudimo, kao što je to bio slučaj sa rezolucijom, da mi budemo katalizator postizanja jedinstva, a ne potenciranja nejedinstva u okviru EU", kaže Delevićeva.

Prema njenim rečima, evropski zvaničnici prate situaciju u Srbiji i svesni su tema koje su u zemlji aktuelne.

Ona je istakla da proces evropskih integracija podrazumeva da se otvorena politička pitanja rešavaju na način koji uvažava vladavinu prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava i na način koji zemlju približava EU.

"Ako se pominje zahtev za Paradu ponosa, ako postoje regionalni problemi, ne traži EU ovakav ili onakav status regiona ili održavanje ili neodržavanje Parade ponosa, ali ako se ta pitanja otvaraju, onda EU očekuje da vidi da naš unutrašnji politički proces funkcioniše na taj način da, uz poštovanje vladavine prava i ljudskih i manjinskih prava, može ta pitanja da reši", zaključila je Delevićeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.