Debata o brzini sprovođenja direktiva EU u Hrvatskoj

Izvor: Southeast European Times, 12.Sep.2014, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debata o brzini sprovođenja direktiva EU u Hrvatskoj

Neki smatraju da su direktive EU korisne, dok ih drugi vide kao opterećenje za preduzeća.

12/09/2014

Selena Petrović za Southeast European Times iz Zagreba -- 12.9.2014.

Blogeri u Hrvatskoj debatuju o kašnjenjima u uvođenju direktiva EU u nacionalno zakonodavstvo, dok se Unija priprema da pokrene tužbu.

Evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << unija je poslala 18 zvaničnih obaveštenja Hrvatskoj u okviru predparničnog postupka, standardnoj praksi za zemlje članice koje propuste da obaveste Uniju o stanju njenih direktiva.

Od zemalja se očekuje da podnesu „opservacije“ Evropskoj komisiji ako žele da izbegnu da se nađu na sudu.

„Devet slučajeva je zatvoreno; odgovori su dostavljeni Evropskoj komisiji u četiri slučaja; i u pet slučajeva, potrebno je da se podnese odgovor (u datim rokovima koji nisu prekršeni)“, stoji u saopštenju koje je SETimes dobio od Hrvatskog ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Većina obaveštenja EU poslatih ove godine tiču se kategorije zdravstva i zaštite potrošača, a slede interno tržište i usluge. Hrvatska je dobila još jedno obaveštenje krajem jula u vezi sa direktivom EU o energetskoj efikasnosti.

Više bi imalo smisla meriti učinak Hrvatske na svakodnevnoj osnovi, pošto toj zemlji nisu bili ispostavljeni isti predpristupni zahtevi kao drugim članicama EU, kaže Entoni Gravili, portparol Maroša Šefćovića, potpredsednika Evropske komisije zaduženog za međuinstitucionalne odnose i administraciju.

„Predpristupno i postpristupno nadzorno telo ne postoji baš zbog toga što je Hrvatska, za razliku od Bugarske i Rumunije, morala da bude potpuno pripremljena za pristupanje. Tako da nema baš mnogo smisla porediti ono što je bilo pre sa onim što je došlo posle“, kaže Gravili za SETimes.

Ministarstvo kaže da je EU postavila rok od dva meseca za odgovor.

„U svakom slučaju, to je predpristupni postupak, koji, zavisno od odgovora, ne mora da rezultira parnicom, već da se završi novčanom kaznom. Hrvatska radi na inkorporiranju ove direktive u svoje zakonodavstvo“, stoji u saopštenju.

Blogeri se ne slažu oko toga da li direktive EU pomažu ekonomiji u kriznim vremenima.

Bloger Miodrag Sajatović kaže da su energetski sertifikati koje zahteva EU za neke zgrade primer preterane regulacije i da vlada mora da zaštiti osiromašene građane od takvih troškova.

„Imamo pravo da kritikujemo ideje dobro plaćenih birokrata i da istovremeno pritiskamo predstavnike Hrvatske u EU da se pobune protiv preterane regulacije kako života, tako i biznisa u EU“, piše Sajatović.

Marker, međutim, ukazuje na još jedan aspekt propisa EU: direktivu o pravima potrošača koja je stupila na snagu 13. juna, kojom se zahteva od građana da aktivno učestvuju u zaštiti svojih prava.

Kako navodi direktiva, „kao potrošač imate pravo da od prodavca dobijete tačno ono što ste naručili, artikal sa karakteristikama koje su identične onima koje su prikazane na veb-sajtu prodavca. Međutim, ne zaboravite da svoja prava možete ostvariti samo ako to i zahtevate“, kaže on.

Šta EU može da uradi kako bi obezbedila da Hrvatska sprovodi direktive Unije? Podelite svoje mišljenje u komentaru u nastavku.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.