Davenport: Zvanični stav EU o Kumanovu izneli Han i Mogerinijeva

Izvor: RTS, 13.Maj.2015, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davenport: Zvanični stav EU o Kumanovu izneli Han i Mogerinijeva

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je, povodom poziva potpredsednika Evropskog parlamenta da premijer Makedonije Nikola Gruevski podnese ostavku, da su komesar za proširenje Johanes Han i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izneli zvanični stav Unije o krizi u Kumanovu.
"Želimo da se posle napada za vikend u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kumanovu svi političari i akteri ponašaju uzdržano i pokažu odgovornost u veoma opasnoj i krhkoj situaciji, a bitno je da dođe do rešenja i u unutrašnjoj politici Makedonije", rekao je Davenport na zajedničkoj konferenciji za novinare sa panelistima koji su otvorili konferenciju "Zajednička spoljna i bezbednosna politika i pristupanje Srbije EU".
Naveo je da "jako želi da osudi slične terorističke napade, gde god da se dešavaju".
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je, odgovarajući na konstataciju novinara da su neki mediji povezivali terorističke napade u Makedoniji sa najavljenom izgradnjom "Turskog toka", naveo da "ne zna na koji način je to povezano".
"Ono što je sigurno, pitanje energetske bezbednosti, odnosno diversifikacije raznih izvora snabdevanja gasom i naftom, izuzetno je važna geostrateška tema, i ne bih sada mešao razne sumnje koje mogu da nas odvedu na neke sporedne tokove", rekao je Dačić.
"Da li su svi u međunarodnoj zajednici oduševljeni zbog toga što će postojati 'Turski tok'? Pa, verovatno nisu. Kao što nisu bili ni za 'Južni tok'. Ali, da li će se zbog toga pokrenuti terorističke akcije?! Mislim da bi to bilo previše", istakao je Dačić.
Govoreći o pregovrima Beograda i Prištine, Davenport je ocenio da to nije lak proces i dodao da "tokom ovih mesec dana mora da dođe do razgovora o svim preostalim spornim pitanjima", ne želevši da komentariše pitanje novinara da u ponedeljak nije postignut nikakav dogovor, a da je u utorak Priština odbila razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).
Bivši evropski posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper dodao je da se situacija u pregovorima menja iz dana u dan i da je nezahvalno komentarisati.
Istakao je da je dogovor o ZSO "nešto veoma bitno, jer će omogućiti Srbima sa Kosova da dobiju pravo glasa i da izraze svoje stavove".
"Na duže staze, to jeste jedan od najvažnijih načina da se obezbedi njihova budućnost i dalji opstanak na Kosovu", zaključio je Kuper.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.