Davenport: U rukama Srbije otvaranje 13 poglavlja

Izvor: B92, 05.Jan.2017, 01:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davenport: U rukama Srbije otvaranje 13 poglavlja

Beograd -- Srbija bi ove godine mogla da predstavi pregovaračke pozicije za 13 novih poglavlja u pregovorima sa EU, a nakon toga će biti na EK da pruži preporuke članicama

To je izjavio šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport.

"Poglavlja se odnose na ekonomiju, finansije, kompanijsko pravo, carinsku uniju... Ako u tome uspe, ukupan broj otvorenih poglavlja mogao bi da bude skoro 20", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Davenport za "Blic".

"Srbija je opredelila svoj put, a glavni prioritet Vlade je EU", rekao je on i dodao da je pristupanje Uniji zapravo jako moćan alat za ekonomske i političke reforme, transformaciju i modernizaciju društva.

Na tom putu, kako je podsetio, Srbija je otvorila šest poglavlja, a jedno već i privremeno zatvorila.

"To je pozitivan uspeh i dostignuće srpskih vlasti, parlamenta i civilnog društva. Dosta je obaveza i na strani EU gde postoji velika podrška Srbiji, i to ne samo kroz otvaranje poglavlja, već i kroz programe i projekte u raznim oblastima", rekao je Davenport.

Na pitanje da li su Briselski dogovor i njegovo sprovođenje glavno merilo za otvaranje poglavlja, Davenport je odgovorio da je dijalog Beograda i Prištine jako važan i da je tu zaista bilo napretka.

"Postoji podsticaji da se on nastavi, i to je jedan od faktora koje će zemlje članice sasvim sigurno razmatrati", rekao je Davenport.

On je naveo da će se odazvati ako ponovo dobije poziv parlamenta da predstavi izveštaj EK i ako uslovi za diskusiju postoje.

Davenport ističe da je važno da on i premijer Aleksandar Vučić imaju stalne konsultacije i profesionalan odnos i da mogu da pričaju o svim aspektima odnosa Srbije i Unije.

"Odlične odnose imamo i sa ministrima, a premijerova podrška je uvek od ključnog značaja kad nešto treba raditi u okviru pregovora", naveo je Davenport.

Kada je reč o odnosima Srbije i Hrvatske, on kaže da bilateralna pitanja ne treba da budu deo priče o proširenju.

"Hrvatska je saopštila da više nema rezervi na otvaranje poglavlja 26 tako da u 2017. ulazimo sa bitnim napretkom na ovom polju", kazao je Davenport.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbiji 166,4 miliona za evrointegracije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jan.2017

Evropska unija je odlučila da dodeli dodatnih 166,4 miliona evra za podršku pristupanju Srbije EU i ta bespovratna pomoć moći će da se iskoristi u naredne tri do četiri godine, saopštila je danas Delegacija EU u Srbiji...Taj novac će biti iskorišćen za podsticanje konkurentnosti i inovacija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.