Davenport: Otvaranje prvih poglavlja 2015.

Izvor: RTS, 26.Dec.2013, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davenport: Otvaranje prvih poglavlja 2015.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport kaže da bi Srbija mogla da postane članica EU 2020. godine, a da je realno da prva poglavlja budu otvorena početkom 2015. godine.

Brzina kojom će se Srbija kretati na evropskom putu zavisiće od njenih napora, političke volje da se sprovedu reforme i kapaciteta vlade da vodi pregovore, što zahteva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << formiranje pregovaračkog tima što je pre i, u tom slučaju, cilj da uđe u EU do 2020. imao bi izgleda za uspeh, izjavio je šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport.

U razgovoru za Novosti, Davenport je rekao da je jasno da će odredbe o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom i pravno obavezujući sporazum biti veoma važni u pregovaračkom procesu, prenosi Fonet.

Zahtev za napredak u dijalogu u velikoj meri treba tumačiti kao deo ispunjavanja kopenhaških kriterijuma za članstvo, a to je regionalna saradnja, napomenuo je Davenport.

Govoreći o sadržini pravno obavezujućeg sporazuma, naveo je da je da će on sigurno morati da reflektuje sva pitanja u vezi sa sveobuhvatnom normalizacijom i da je jedna od "ključnih oblasti dosledno pridržavanje dogovora Beograda i Prištine da se neće međusobno blokirati na putu ka EU".

"Traži se sveobuhvatna normalizacija, ne priznavanje. To je pozicija Evropskog saveta i svih 28 država članica", istakao je Davenport.

Prema predviđanjima šefa Delegacije EU u Beogradu, "ako sve bude išlo po planu, i uzimajući u obzir iskustva drugih zemalja, bilo bi realno da se prva poglavlja otvore početkom 2015."

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.