Datum u decembru moguć, ali teško

Izvor: B92, 12.Jul.2012, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Datum u decembru moguć, ali teško"

Beograd -- Teorijski je moguće da Srbiji u decembru bude dodeljen datum početka pregovora o članstvu u EU, ali će se to desiti veoma teško, smatraju analitičari.

Urednik časopisa "Izazovi evropkih integracija" Nikola Jovanović kaže da je najverovatniji "crnogorski" scenario - da Srbija u decembru dobije neku vrstu političkog obećanja da će dobiti zeleno svetlo za pregovore, recimo, u junu naredne godine.

On smatra da će biti teško da se tokom ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otvore pregovori, zato što će vlada biti formirana relativno kasno i zato što će ključni uslovi za ovaj korak biti vezani za KiM.

Jovanović je, u izjavi agenciji Tanjug, podsetio da, pored jasnih uslova iz prošlogodišnjeg mišljenja Evropske komisije postoji i zahtev da se ostvari vidljiv napredak u odnosima sa Prištinom, pod koji, kako je upozorio, mogu da se podvedu "još neke stvari".

"Na nama je, a u tome će nam pomoći Kipar i neke druge države, da interpretacija ne bude prestroga i da bude nešto što Srbija može da uradi, ali imajući u vidu da ima država koje će insistirati na punoj normalizaciji odnosa treba biti oprezan i ne treba previše podizati očekivanja u domaćoj javnosti", rekao je Jovanović.

Prema njegovom mišljenju, u nardenim mesecima ključna će biti bitka za interpretaciju pojma "normalizacija odnosa" Beograda i Prištine.

"Ukoliko se ona shvati kao nastavak tehničkog dijaloga mislim da Srbija može ispuniti te uslove i već u decembru dobiti zeleno svetlo za pregovore, medjutim, imajući u vidu da verovatno ima nekoliko država koje će pokušati da taj termin zaista eksploatišu do kraja, treba biti oprezan", upozorava Jovanović.

U opticaju su, kako je objasnio, neformalni zahtevi i signali, a to da li će oni postati i formalni uslovi EU za otvaranje rpegovora videće se već u oktobru na osnovu izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije.

Bivši ambasador u Nemačkoj Ognjen Pribićević smatra da decembar kao termin u kojem bi Srbija mogla dobiti datum početka pregovora deluje kao ostvarljiv cilj, ali da ne izgleda realno.

Kako je podsetio, moraju da se reše dva pitanja, a oba su izvan priče o zadovoljavanju standarda EU: da se implementiraju dogovori sa Prištinom i, u skladu sa zahtevom Nemačke, ukinu institucija na severu Kosova, a to znači da sudstvo i policija predju pod kontrolu Prištine.

"Veliko je pitanje da li će ova vlada pronaći prostor da reši ovaj problem i da istovremeno sačuva minimalni deo nacionalnih interesa. Podrazumeva se da će nova vlada da radi na primeni dogovorenog, iako treba imati mnogo volje i diplomatske veštine da se sa tim nastavi, ali drugi deo posla je znatno teži i on se tiče severa Kosova", kaže Pribićević.

Prema njegovim rečima, teško je očekivati da će najosetljivija pitanja, koja odlazeća vlada nije uspela da reši u četvorogodišnjem mandatu na način koji bi zadovoljio najuticajnije zapadne države, biti moguće rešiti za samo nekoliko meseci.

"Ova vlada će se suočiti sa silnim pritiskom EU i SAD da pitanje severa Kosova bude rešeno. Postoji rešenost kod SNS, kao najveće stranke buduće vladajuće koalicije, da se taj problem reši, ali je problem druge prirode - da li se ima vremena da se to reši u roku od godinu dana o kojem govori Vučić", rekao je Pribićević.

Inače, evrointegracije su u Sporazumu o zajedničkim političkim ciljevima koji su potpisale SNS, SPS-PUPS-JS i URS navedene kao prvi medju ciljevima u tom programskom dokumentu, a potpisnici su, kako se navodi, saglasni da pregovori o pristupanju EU počnu što pre, kao i da moraju biti sporovedene neophodne sistemske reforme i ispunjeni kopenhagenški kriterijumi.

Na predstavljanju tog sporazuma, vršilac dužnosti predsednika SNS Aleksandar Vučić je rekao da nova vlada "za godinu dana mora da ima datum početka pregovora sa EU".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Datum u decembru moguć ali samo teorijski

Izvor: Akter, 12.Jul.2012

Teorijski je moguće da Srbiji u decembru bude dodeljen datum početka pregovora o članstvu u EU, ali će se to desiti veoma teško, smatraju analitičari

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.