Danijelson najavio kraj skrininga

Izvor: Beta, 19.Mar.2015, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danijelson najavio kraj skrininga

BEOGRAD, 19. marta 2015. (Beta) - Srbija bi sledeće nedelje trebalo da završi proces analitičkog pregleda (skrininga) pregovaračkih poglavlja u procesu pridruženja EU, izjavio je u četvrtak u Beogradu generalni direktor Direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju pri Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson.

"Srbija je u tome pokazala veliku privrženost i profesionalnost", kazao je Danijelson na sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije u Narodnoj skupštini i najavio da se sada očekuje otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Kao najbitnije oblasti Danijelson je istakao vladavinu prava, reformu državne uprave, ekonomiju i upravljanje finansijama, nezavisnost, nepristrasnost i efikasnost pravosudja, kao i borbu protiv korupcije, jer se tako stvara bolji privredni ambijent i privlače investitori.

On je podsetio da Srbija godišnje dobija 200 miliona evra nepovratne pomoći i da je veoma važan način na koji se ta sredstva troše, a kao jedan od prioriteta istakao je ulaganje u infrastrukturu.

Evropski zvaničnik ukazao je i da je dijalog sa Prištinom povezan sa pregovorima u pristupanju EU i da je u tom smislu postignut napredak.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković je rekao da predstoje promene Ustava čiji će cilj biti veća nezavisnost pravosudja, i da se reforma pravosudja u Srbiji sprovodi "uprkos svim poteškoćama koje u tom sistemu postoje već decenijama".

Selaković je dodao da je ova Vlada učinila više nego bilo koja do sada u razrešenju ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

"Kraj skrininga sledeće nedelje"

Izvor: B92, 20.Mar.2015, 01:51

Srbija bi sledeće nedelje trebalo da završi proces analitičkog pregleda (skrininga) pregovaračkih poglavlja u procesu pridruženja EU...To je izjavio generalni direktor Direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju pri Evropskoj komsiji, Kristijan Danijelson..."Srbija je u tome pokazala...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.