Daimler sprema nešto novo – električni kamioni dometa do 500km

Izvor: B92, 30.Maj.2022, 20:24

Daimler sprema nešto novo – električni kamioni dometa do 500km

Evropska unija pritiska industriju kamiona da ispunjava klimatske ciljeve. Novi modeli do 2025. u proseku treba da emituju 15 odsto ugljen-dioksida manje, a do 2030. barem 30 odsto manje.

Električni kamioni dometa od oko 500 kilometara će nemačkim putevima da krenu već ove godine, ali samo za probu. Serijska proizvodnja modela eActros LongHaul treba da počne 2024. godine, saopštio je u ponedeljak Dajmler Trak (Daimler Truck).

Prve modele kamiona eActros kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je počela da pravi prošle godine. Reč je o kamionima za takozvani distributivni transport koji u zavisnosti od modela, imaju tri ili četiri paketa baterija. Oni bez dopune mogu da pređu do 400 kilometara.

Prelazeći sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na nove pogone, Dajmler Trak se prvenstveno oslanja na baterije i gorivne ćelije.

Kompanija sebe opisuje kao svetskog lidera u proizvodnji kamiona, autobusa i drugih komercijalnih vozila i ima više od 100.000 radnika.

Ako proizvođači omanu, čekaju ih visoke kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Električni kamioni dometa do 500km

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Maj.2022, 07:57

Evropska unija pritiska industriju kamiona da ispunjava klimatske ciljeve. Novi modeli do 2025. u prosjeku treba da emituju 15 odsto ugljen-dioksida manje, a do 2030. barem 30 odsto manje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.