Izvor: S media, 06.Maj.2013, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Evrointegracije prioritet

Premijer Ivica Dačić istakao je da je politički prioritet Srbije članstvo u EU i da su stvoreni uslovi za dobijanje datuma za počinjanje pregovora.

"Vlada Srbije, u tom pravcu, ostvaruje značajne rezultate na regionalnom i širem međuanrodnom planu, a u cilju intenziviranja evrointegracije Srbije, odnosno otpočinjanja pregovora o članstvu", rekao je Dačić u bečkom "Karl Rener" institutu na predavanju o "Srbiji na putu ka >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << EU" kojim je završio zvaničnu posetu Austriji.

Podsećajući da je Srbija 1. marta prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU, Dačić je naveo da "radimo na ispunjavanju svih kriterijuma za sledeću fazu odnosa – otpočinjanje pregovora sa EU što bi imalo i širu, prihološku dimenziju kod srpskog javnog mnenja u smislu da zemlja zaista napreduje ka evropskoj integraciji".

"Podrška EU tom procesu je izuzetno važna, ako se ima u vidu teška ekonomska situacija u Srbiji“, naglasio je Dačić.

Podrška Austrije kao odskočna daska

Premijer Vlade Srbije je oceni posle razgovora sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom, da Beograd može biti siguran da će Austrija Srbiju podržati u dobijanju datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU.

"Sastanak sa kancelarom je bio veoma dobar isto kao i sa drugim austrijskim zvaničnicima. Još jednom sam dobio potvrdu da će Austrija biti veoma glasna u podršci da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora na evropskim forumima u junu mesecu“, kazao je Dačić.

"U tom smislu očekujemo podršku država članice EU, a posebno prijatelja iz Austrije ... Ova podrška Austrije nam je posebno značajna jer postoje naznake da neke od članica EU, pre svega Nemačka, ne smatraju da je postizanje Sporazuma u Briselu dovoljan uslov za nastavak procesa evrointegracije, već otvaraju mogućnosti za dalje uslovljavanja u pogledu dobijanja datuma za otpočinjanje pregovora“, naglasio je on.

Srbija kao ravnopravan partner

Dačić je kazao da smatra da je proces evropske integracije Srbije kapitalno važan za integraciju čitavog regiona, i da je bitno da se dosadašnji pozitivni trendovi u oblasti evropskih integracija zadrže i ojačaju.

"Srbija očekuje da je EU, a posebno velike uticajne države članice, kao što su Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Austrija posmatraju kao ravnopravnog partnera u regionu zapadnog Balkana i da na pravi način valorizuju sve napore, koje je uložila i pokazala na svom evropskom putu, odnosno da se pregovori o članstvu Srbije u Uniju otvore što pre i bez daljeg odlaganja“, naglasio je Dačić.

(Tanjug)

Foto: BetaPhoto/MUP Srbje/Ognjen Stevanović

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.