Da li je počeo carinski rat Kina-EU

Izvor: B92, 05.Jun.2013, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je počeo carinski rat Kina-EU

Peking -- Kina je pokrenula antidampinški postupak oko izvoza evropskog vina, nakon što je EU uvela carine na uvoz solarnih panela iz Kine.

Kina je drugi po veličini trgovinski partner EU, a bilateralna trgovina je prošle godine, prema podacima Pekinga, vredela 546 milijardi dolara, prenosi agencija Frans pres.

Kineska vlada pokrenula je istragu oko dampinga i subvencija u vezi sa vinom iz EU, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je portparol Ministarstva trgovine Šen Denjang. Analitičari navode da spor izmedju Pekinga i Brisela preti da preraste u trgovinski rat.

EU je juče uvela antidampinške carine na kineske solarne panele, nakon otkrića da su na evropskom tržištu prodavani i do 88 odsto ispod cene. Nemački ministar ekonomije Filip Resler rekao je da je potez Unije ozbiljna greška, dok je Pariz pozdravio odluku kao ispravnu i odgovornu.

Evropski komesar za trgovinu Karl de Guht rekao je da će prvobitne carine, koje će stupiti na snagu od četvrtka, biti u visini od 11,8 odsto, nakon čega će 6. avgusta, ukoliko do tada Peking i Brisel ne postignu dogovor, skočiti na 47,6 odsto. Kina je u Evropu tokom 2011. godine izvezla solarne panele u vrednosti od 21 milijarde evra.

Francuska je prošle godine bila najveći pojedinačni izvoznik vina u Kinu, sa 140 miliona litara vrednih 788 miliona dolara, pokazuju podaci kineske Uprave carina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trgovinski rat Kine i EU se nastavlja – preko vina

Izvor: B&F Online, 05.Jun.2013

Samo jedan dan pošto je EU uvela anti-damping mere protiv uvoženja jeftinih solarnih panela iz Kine zbog ugrožavanja evropskih proizvođača, kineske vlasti su odgovorile ukidanjem subvencija i uvođenjem anti-damping mera za uvoz vina iz država EU. Kina je poslednjih nekoliko godina postala najveće...

Nastavak na B&F Online...

EU uvela antidamping carine na kineske solarne panele

Izvor: EurActiv Srbija, 05.Jun.2013

Evropska komisija odlučila je 4. juna da uvede antidamping carine na uvoz solarnih panela iz Kine, iako se mnoge članice EU protiv tome a Peking preti da će uzvratiti sličnim merama. Dan nakon odluke Evropske komisije kineske vlasti su uzvratile pokrenuvši 5. juna antidamping istragu u vezi sa vinima...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.