Da li je hapšenje Hadžića ulaznica Srbije za EU?

Izvor: Southeast European Times, 25.Jul.2011, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je hapšenje Hadžića ulaznica Srbije za EU?

Obazrivi blogeri razmatraju efekte hapšenja Gorana Hadžića.

23/07/2011

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda – 23.7.2011.

Srbija je prošle nedelje uhapsila i poslednjeg haškog optuženika Gorana Hadžića, završavajući time svoju saradnju sa sudom, ali mnogi Srbi misle da se sada mogu očekivati druge prepreke članstvu u EU.

„Politički uslovi koji su puno poremetili evropsku integraciju Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << su ispunjeni. Sada saradnja sa Haškim tribunalom, koji je korišćen kao razlog za odlaganje pridruživanja Srbije EU, više ne postoji“, rekao je politički analitičar Dejan Vuk Stanković za SETimes, izražavajući mišljenje optimista u pogledu EU.

Drugi misle da će, uprkos hapšenju, priznavanje Kosova verovatno postati uslov za čalsntvo u EU koji Srbija nikada ne može da ispuni.

Novinar Milan Grujic hvali predsednika Borisa Tadića i vladu da su „dovršili posao koji je bio krajnja linija normalnosti za Srbiju“.

Grujić tvrdi da hapšenje nije veliki događaj sa stanovišta Hadžićeve uloge u ratu i njegovog značaja, za razliku od Miloševićevog, Karadžićevog ili Mladićevog, ali je oslobodio srpske građane prepreke razvoju, koju su predstavljale neispunjene obaveze prema Hagu.

„Srbija se kvalifikovala da bude u ligi profesionalnih evropskih država, odnosno napravila je taj poslednji korak koji nas je držao na dnu“, rekao je on.

Pored toga, Grujić priznaje da mnogi vide Kosovo kao budući oblik ucene za integraciju Srbije u EU, ali tvrdi da to neće biti tako jer se radi o političkom pitanju.

„Politika znači pregovore, odnosno razgovore pune uspona i padova, ali svakako ne, kao što je bio slučaj sa Haškim tribunalom, nepremostivu prepreku koja sprečava bilo kakvu vrstu sporazuma“.

Patriot zastupa stavove onih koji ne spadaju u tabor koji vodi debatu o EU. On tvrdi da je Hadžićevo hapšenje pozitivan čin sam po sebi za vladavinu zakona u Srbiji.

„Sa EU ili bez EU trebalo bi da nam je drago za naše dobro kada se uhapse kriminalci. Mi bi trebalo da izlazimo na kraj sa našim kriminalcima [a drugi sa drugima] ako nam je kolektivno stalo, kao narodu, da postanemo bolji“.

Sve veći broj ljudi kao što je Ivana strahuje da je Srbija dobila ulogu stalnog autsajdera EU i očekuju nove uslove na putu ka EU koje Srbija ne može da ispuni.

“Vlasti su ispunile jedan od osnovnih uslova članstva u EU. Da li to [sada] znači da će vlada priznati nezavisnost Kosova? Potrebni su nam izbori što pre, nova strateška rešenja i nove političke ideje. Odmah raspisati izbore”, rekla je ona.

Adriana govori u ime onih koji su nezadovoljni mlakim tretmanom Srbije od strane međunarodne zajednice, u svetlu činjenice da većinom Srbi odgovaraju Haškom tribunalu. Oni ukazuju na dvostruki standard, s obzirom da druge zemlje koje su počinile ratne zločine i druge zločine postaju članovi EU ili im se pruža neka druga podrška.

„Kada će kosovski Albanci odgovarati za krijumčarenje ljudskih organa? Tužno je što izručujemo sopstvene građane, a oni koji su počinili zločine nad Srbima slobodno šetaju ulicama Hrvatske i Kosova.“
Pogledaj vesti o: Uhapšen Goran Hadžić,   Goran Hadžić

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.