Da li će ponovo proraditi fabrika Herbogal u Svrljigu

Izvor: RTS, 14.Avg.2017, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će ponovo proraditi fabrika "Herbogal" u Svrljigu

Mala nerazvijena opština Svrljig godinama pokušava da jednu od nekada najjačih fabrika u tom kraju za preradu bilja i šumskih plodova, "Herbogal" ponovo oživi. Najveći problem je vlasnička struktura tih pogona, vrednih oko pola miliona evra, jer na njih pravo polaže slovenačka KRKA iz Novog Mesta, koja je tu fabriku za svoje potrebe gradila osamdesetih godina.
Pre dvadeset godina u slovanackoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fabrici u Svrljigu izvozilo se u Ameriku i  EU - od živih puževa, preko pečuraka, lekovitog bilja do semenki od bundeve koje su kupovali Španci.

"Sirovina je iz cele Jugoslavije dolazila ovde. Imali smo prestavnike u Bosni, u Konjicu i Sarajevu, u Makedoniji...Ovde je dolazila sirovina i iz Slovenije, sve stigne, mi preradimo i izvozimo dalje gde treba", kaže Vekoslav Mladenović, direktor fabrike Krka u Svrljigu.
Posle raspada Jugoslavije, uredbom naše Vlade, fabrika je pod drugim nazivom radila još 15 godina. Izvozilo se i smrzunuto voće, proizvodili biljni šamponi, kupke, pa čak i lekovi. Godine 2004. tadašnji Herbogal odlazi u prvi stečaj koji je obustavljen zbog tužbe Slovenaca. 
U ovoj fabrici u Svrljigu nekada je radilo 85 radnika, u sezoni 200. Paučine ovde ima, jer fabrika ne radi 16 godina. Ono što je najvažnije je da je imovina sačuvana i da bi proizvodnja mogla da počne za mesec dana. Sada je flasništvu Fonda za zdravstveno osiguranje Srbije iako je Slovenija potražuje u procesu sukcesije.
"Država mora da se opredeli da li će da zadrži ovaj objekat i dati nekom na korišćenje iz slične delatnosti ili će dozvoliti da se preko Trgovinskog suda objekat proda", kaže prof. dr Nebojša Živić, poslednji stečajni upravnik.
"To bi za nas značilo 50 do 60 novih radnih mesta, oslobađanje prostora, ali možda i početak proizvodnje lekova, jer imamo u tom pogonu tabletaru", kaže Milija Miletić, skupština opštine Svrljig.
Pokušavalo se i sa zbratimljenom opštinom Šentjernej koja je posredovala do Krke, za koju nezvanično saznajemo da je u međuvremenu od Slovenije obeštećena.
"Problem Krke u Svrljigu je problem državnih institucija i to se mora rešavati na nivou država. Svrljigu treba pomoći", kaže Franc Hudoklin, bivši župan Šentjerneja - Slovenija.
Rusi su zainteresovani za ove pogone, ali će izgleda morati da sačekaju dogovor Srbije i Slovenije.
rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.