Da li će Srbija dobiti zabranu da peče rakiju!?

Izvor: Press, 11.Dec.2014, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će Srbija dobiti zabranu da peče rakiju!?

Dunja, jabuka, kruška, grožđe, kajsija, šljiva: daj Srbinu ma koju voćku i on će ti od nje napraviti rakiju. Godišnje „loženje kazana" ili ti paljenje „vesele mašine" kako mu ljubitelji žestine tepaju, ritualna okupljanja oko njega i pripovedanje priča pojačanih „starom" rakijom uz neizostavan mezetluk.
Tako je bilo generacijama unazad, tako i danas jeste, no, neki vele – neće još dugo! >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Da li eventualno učlanjenje u Evropsku uniju, kome kažu političari težimo, zaista znači zabranu ili kakvo ograničenje proizvodnje alkoholnih pića na nivou domaćinstva, za sopstvene potrebe?
Odgovor na ovo pitanje koje muči mnoge domaćine i uživaoce dobre domaće kapljice potražili smo „preko tarabe", kod komšija Hrvata, koji su taze ušli u Evropsku uniju. Hrvatska je, kao i svaka zemlja u procesu pregovora za članstvo, morala da pre ulaska u EU prilagodi svoju celokupnu zakonsku regulativu evropskom zakonodavstvu.
Što se konkretno proizvodnje rakije tiče, stvari kod Hrvata sada stoje ovako: prema novim propisima, čak i mala seoska domaćinstva koja „peku" rakiju za sopstvene potrebe, moraće ubuduće da se registruju i da plaćaju paušale i poreze. Ta obavezna registracija na godišnjem nivou, za kotao od 100 litara na primer, iznosi 15 eura. Pored toga, za sopstvene potrebe domaćinstvo može najviše ispeći 50 litara rakije dok se za svaki litar preko toga mora platiti akciza i porez na dodatu vrednost. 

PROČITAJTE JOŠ:
Ljajić: Staćemo na put javašluku
Za broj dece pitaju samo žene a ne i muškarce
SINDIKATI PROTIV SMANJENJA PLATA: Štrajk javnih preduzeća
   
Domaćini su prema novim odredbama dužni da prijave svaku kap rakije, dok je za nadzor zadužena posebna inspekcija. Kazne za kršenje nove zakonske regulative u Hrvatskoj se kreću od 300 pa do neverovatnih 135.000 eura. Hrvatsko Udruženje proizvođača rakije upozorilo je sva mala domaćinstva da ozbiljno shvate novodonete propise jer su kazne za kršenje istih drakonske. Sve ovo je doprinelo da kod komšija hrvata tradicionalni ritual pečenja rakije pređe u ilegalu. Zbog straha od kazni, rakija se više ne peče kao nekad, na sred dvorišta i u društvu veselih komšija, rođaka i prijatelja već krišom po šupama i podrumima. Tabli „prodajem rakiju", koje su nekad visile pored puta i na kapijama više nema, jer je što se tiče proizvodnje rakije za dalju prodaju novi zakon tu još rigorozniji: moraju se ispoštovati propisi o poreklu sirovina, higijeni procesa proizvodnje, deklarisanju proizvoda, kontroli kvaliteta, obaveznom izdavanju računa...
Tako su nam prošle komšije. Kako se kroz modernu istoriju retko dešavalo da prođemo bolje od njih, svoju zebnju pokušali smo da otklonimo u Ministarstvu poljoprivrede. Od resornog ministarstva dobili smo čvrsta uveravanja da će naši domaćini i prilikom eventualnog učlanjenja u EU moći da, kao vazda, peku rakiju za sopstvene potrebe u neograničenim količinama bez obzira na pomenuti slučaj Hrvatske i zakonodavstvo u ostalim državama unije. Međutim, proizvođač koji svoju rakiju proizvodi radi stavljanja u promet moći će da obavlja svoju delatnost samo uzdobijanje posebne dozvole i upisa u Registar proizvođača rakije i drugih alkoholnih pića.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.