DSS: Srbija pred suštinskim izborom

Izvor: B92, 15.Mar.2012, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Srbija pred suštinskim izborom

Beograd -- Srbija se danas nalazi pred suštinskim izborom - da li da nastavi putem bez alternative ili da izabere političku neutralnost, kaže lider DSS Vojislav Koštunica.

"Dalja sudbina Srbije biće određena na ovim izborima i svesni smo da ćemo se suočiti i sa tim da većina stranka podržava Evropsku uniju, ali isto tako znamo da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << danas većina građana protiv ulaska Srbije u EU", rekao je Koštunica na sednici Glavnog odbora DSS -a u Centru "Sava".

Predstavljajući predizborni program stranke, lider DSS-a je naveo da će to biti njegova knjiga "Zašto Srbija, a ne EU", kao i "Program razvoja Srbije od 2012. do 2017".

U obraćanju, u kome je dominirao stav da Srbija treba da bude politički i vojno neutralna, lider DSS-a je ponovio da treba staviti tačku na evropske integracije, jer one, kako smatra, nanose političku ekonomsku i moralnu štetu Srbiji.

Izborni slogan DSS na predsojećim izborima biće "Za Srbiju znaš zašto". Nosilac liste za narodne poslanike biće Koštunica, a među prvih 20 kandidata su Dragan Jočić, Milica Radović, Slobodan Samardžić, Nenad Popović, Sandra Raskovic-Ivić, Aleksandar Popović, Miloš Aligrudić, Milica Vojić-Marković, Marko Jakšić, Siniša Kovačević, Petar Petković...

Zato je, prema njegovim rečima, pravi trenutak da Srbija, pored vojne, proglasi i političku neutralnost.

Koštunica je objasnio da bi politička neutralnost značila da Srbija ne treba da bude članica nijednog međudržavnog saveza, poput EU, što bi joj širom otvorilo vrata za saradnju sa svim državama i na zapadu i na istoku.

On je uveren da Srbija treba da uspostavi najbolje ekonomske veze sa svim državama u regionu, a da politička neutralnost omogućava snažnu ekonomsku saradnju sa EU, zanovanu na čistom računu i obostranoj koristi.

Koštunica je ocenio da je dugoročno gledano najveći nacionalni interes Srbije da na Balkanu, gde živi veliki broj Srba, ima što bolje i razgranatije ekonomske veze sa državama u okruženju.

On je ukazao da politički neutralna Srbija treba da započne uspostavljanje novih političkih odnosa i sa SAD.

"Ne treba imati iluzija da će SAD u skorijoj budućnosti promeniti svoju politiku u reogionu i promeniti svoju podršku stvaranju nezavisne države Kosovo. Ali, treba imati na umu da su SAD u svom angažovanju na Balkanu pokazale da mogu da imaju i uravnoteženiji pristup, kao što je to bio slučaj s Dejtonskim sporazumom kojim je priznato postojanje Republike Srpske", rekao je Koštunica.

"Moje najdublje uverenje je da prava snaga leži u samoj Srbiji, u srpskom narodu i građanima naše zemlje", poručio je lider DSS -a.

On je ponovio da je Srbija jedina država koja sa Rusijom ima sporazum o slobodnoj trgovini, a koji će morati da se raskine ukoliko Srbija nastavi sa evrointegracijama.

Govoreći o vojnoj neutralnosti, Koštunica je naveo da treba razumno da se prosudi da li "srpski vojnici treba da ratuju i ginu širom sveta kao deo NATO porodice".

"Najdublje sam uveren da nijedna kap krvi srpskih vojnika ne treba da se prolije zarad interesa NATO. Naš dugoročni, suštinski, nacionalni i državni interes je da Srbija ostane vojno neutralna", smatra Koštunica.

Isti stav izneo i kada je reč o Republiči Srpskoj i dodao da od rukovodstva RS očekuje da narodu na referendumu prepusti odluku da li će RS postati članica NATO.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.