DSS: Protiv okupacione letargije Beograda

Izvor: Danas, 03.Dec.2014, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Protiv okupacione letargije Beograda

Beograd - U Demokratskoj stranci Srbije i pokretima i strankama u osnivanju koje su posle parlamentarnih izbora izašle iz DSS, smatraju da za novonastalu situaciju sa Južnim tokom „nije kriva Ruska Federacija, nego EU“ i da će Srbija, u slučaju da se zaista odustane od ovog projekta, trpeti, pre svega ekonomske, a potom i političke posledice.

- Za najavljeno obustavljanje projekta Južni tok očigledno >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nije kriva Rusija, nego EU. To delu vlasti u Srbiji koji se deklariše kao rusofilski daje mogućnost da se izjasni, jer je ovo vododelnica za našu politiku. Ukoliko vlada nastavi „evropskim putem“, ne usprotivi se EU i ne traži bilateralne saveznike u državama članicama Unije, koje su zainteresovane za Južni tok, to će značiti da je Srbija utonula u okupacionu letargiju i da je vlast pristala na sve diktate Brisela - kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS.

On ukazuje da će „ako zvanični Istanbul zaista preuzme brigu o Južnom toku, to značiti da je ovaj deo Balkana prepušten Turskoj i da EU ne pada na pamet da primi Srbiju“.

Slobodan Samardžić, predsednik privremenog Predsedništva Državnog pokreta Srbije, izjavio je za Danas da će, ukoliko izostane izgradnja Južnog toka, za Srbiju najveće posledice biti ekonomske, a da će to posledično uticati i na politiku.

- Najveće posledice bile bi ekonomske - izostanak investicija od blizu dve milijarde evra i ostale pogodnosti, uključujući i energetsku sigurnost. U političkom smislu to bi značilo još čvršće vezivanje Srbije za Brisel, jer bi svu svoju energetsku politiku stavila pod „kišobran“ EU, koja ni sama nije proizvođač energije, nego kupac i nije jedinstvena u tom pogledu. Srbija srlja u potpunu političku, ekonomsku, bezbednosnu i energetsku zavisnost od EU, što znači da bi uvozila i koristila energiju onako kako joj se kaže u Briselu.

Nenad Popović, osnivač Srpske narodne partije, čija je osnivačka sednica najavljena za danas, poziva na strpljenje narednih nekoliko meseci kako bi se videlo da li će izjava ruskog predsednika Vladimira Putina o obustavljanju Južnog toka prekinuti ili pojačati dijalog EU i Rusije.

- Danas je prerano donositi zaključke. Treba videti da li će usijane glave u Briselu sada drugim očima gledati na ovaj projekat i da li će početi da razmišljaju o interesu svojih građana i privrede, jer im je jedini pravac snabdevanja gasom Ukrajina, gde je situaciju nesigurna. Danas ceo svet vidi da je za nastalu situaciju kriva briselska birokratija. U slučaju da se za nekoliko meseci zaista odustane od Južnog toka, Srbija će trpeti, pre svega velike ekonomske posledice - gubitak najveće investicije u poslednjih 10 godina i planirane prihode. To će na političkom planu opet dovesti do pokušaja eskalacije rusofobnih krugova - kaže Nenad Popović za Danas.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.