Cvetković u Briselu

Izvor: RTS, 09.Dec.2010, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković u Briselu

Za Kosovo se može postići rešenje koje bi zadovoljilo obe strane i dovelo do istorijskog pomirenja dva naroda, rekao premijer Mirko Cvetković na konferenciji o integraciji Zapadnog Balkana u EU. Otvorena pitanja ne smeju da blokiraju proces priključenja EU, poručio Štefan File.

Beograd je spreman za početak dijaloga sa Prištinom, rekao je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković u Briselu, upozorivši da se problemi kao što je taj ne smeju "gurati pod tepih". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Zamrznuti konflikt je veoma loše rešenje, jer se nikad ne zna kada će, ako se gurne pod tepih, takav problem isplivati, za par godina ili par decenija", poručio je Cvetković u govoru na Konferenciji o integraciji Zapadnog Balkana u Evropsku uniju u Briselu.

Obraćajući se učesnicima skupa, premijer je dodao da veruje da se za Kosovo može postići rešenje koje bi zadovoljilo obe strane i da bi takvo rešenje dovelo do istorijskog pomirenja dva naroda.

Cvetković je istakao da je Vlada Srbije proevropska i da očekuje da Srbija do kraja sledeće godine dobije status kandidata za članstvo u Uniji i da se odredi datum početka pregovora o pristupanju.

Premijer je naglasio značaj regionalne saradnje, posebno pomenuvši poboljšanje odnosa Srbije i Hrvatske.

Veliki značaj regionalne saradnje

Otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu moraju biti rešavana u dobrosusedskom duhu i ne smeju da blokiraju proces priključenja EU, poručio evropski komesar Štefan File otvarajući Konferenciju.

U regionu postoji problematična zaostavština iz vremena sukoba u vidu organizovanog kriminala, nerešenih zločina, korupcije i šverca, i tu zaostavštinu treba demontirati, upozorio je File, navodeći da su u regionu, u poslednjih 10 godina, uloženi veliki napori da se ti problemi reše.

"U tom smislu regionalna saradnja je od najvećeg značaja, a u njoj od vitalnog značaja saradnja Beograda i Prištine", rekao je File, ističući da sadašnja situacija blokira saradnju regiona što nikom nije od koristi.

"Potrebna su praktična i pragmatična rešenja bez obzira na nesuglasice oko statusa Kosova", istakao je File.

Potrebna je dublja saradnja u regionu u borbi protiv kriminala, istakao je File i izrazio zadovoljstvo što je uspostavljena dobra saradnja između tužilaštava i policija koja je donela konkretne rezultate.

Premijer Cvetković će imati i odvojen susret sa Štefanom Fileom.

Na Konferenciji, koja se ove godine održava jedanaesti put zaredom, učestvuju i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Forum su organizovali udruženja "Prijatelji Evrope" i fondacije Konrad Adenauer, a otvorio ga je komesar EU za proširenje Štefan File.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rešiti probleme da ne blokiraju

Izvor: B92, 09.Dec.2010

Brisel -- Komesar EU Štefan File poručio u Briselu da otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu moraju biti rešavana u dobrosusedskom duhu i ne smeju blokirati priključenja... File je otvorio Konferenciju posvećenu evropskoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana, na kojoj učestvuje i premijer Srbije..."Poslednja...

Nastavak na B92...

Cvetković : Rješenje za Kosovo vodi do istorijskog pomirenja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Dec.2010

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je u Briselu da je Beograd spreman za početak dijaloga sa Prištinom, te izrazio uvjerenje da se za Kosovo može postići rješenje koje bi zadovoljilo obje strane i dovelo do istorijskog pomirenja srpskog i albanskog naroda. "Zamrznuti konflikt je veoma loše...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Beograd i Priština dijalogom do rešenja

Izvor: Glas javnosti, 10.Dec.2010, 07:12

BRISEL - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas u Briselu da je Beograd spreman za početak dijaloga sa Prištinom i upozorio da se problemi kao što je taj ne smeju "gurati pod tepih"..."Zamrznuti konflikt je veoma loše rešenje, jer se nikad ne zna kada će, ako se gurne pod tepih, takav...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.