Cvetković: U krizi rezultati nisu izostali

Izvor: Politika, 07.Jul.2011, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: U krizi rezultati nisu izostali

Vlada Srbije sprečila propadanje svoje privrede, očuvala bankarski sistem, slobodno tržište i intervenisala posebnim merama da se teret krize ravnomerno i solidarno rasporedi

U protekle tri godine Vlada Srbije je radila u vanrednim ekonomskim uslovima koje je uzrokovala svetska ekonomska kriza, ali i pored toga rezultati nisu izostali, ocenio je juče premijer Mirko Cvetković. na otvorenoj sednici vlade, povodom treće godišnjice rada.

„Na planu približavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije Evropskoj uniji prešli smo najveće prepreke. Građanima je, posle 20 godina, omogućeno da putuju bez viza. Ratifikovan je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Vlada je rekordnom roku odgovorila na upitnik Evropske komisije”, rekao je Cvetković.

„Na predlog ove vlade Skupština Srbije je usvojila 640 zakona usklađenih sa evropskom regulativom. S druge strane pokrenute su suštinske reforme”, istakao je on.

Kad je reč o Kosovu i Metohiji naše aktivnosti su, ukazao je Cvetković, bile usmerene u tri pravca: „Snažnom i kontinuiranom diplomatskom akcijom zaustavili smo proces priznavanja nelegalno proglašene nezavisnosti južne pokrajine. Ekonomski smo pomagali i pomažemo opstanak srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Pokretanjem dijaloga sa privremenim vlastima u Prištini nastojimo da uspostavimo direktni kanal za rešavanje konkretnih problema građana naše pokrajine koja je pod protektoratom međunarodne zajednice”.

Prema rečima Cvetkovića, otklonjene su brojne nepravilnosti u izbornom i političkom sistemu, usvojena nova rešenja koja unapređuju demokratske procese u zemlji i osiguravaju poštovanje ljudskih prava prema najvišim standardima, a prvi put u Srbiji su usvojeni i zakoni koji regulišu oblasti očuvanja životne sredine i prostornog planiranja.

Posle dugog zastoja napravljeni su ključni pomaci u saradnji sa Haškim tribunalom, naglasio je Cvetković.

U svom govoru predsednik vlade je ukazao i da je Srbija „postala stub borbe protiv kriminala u regionu i važan saučesnik u globalnom ratu protiv narko-mafije” i naglasio da je za 40 odsto više nego prethodnih godina otkriveno krivičnih dela sa elementima korupcije.

Najviše snage i sredstava vlada je uložila na ekonomskom planu. „Umesto razvojnih mera bili smo prinuđeni da upravljamo jednom od najvećih ekonomskih kriza u savremenoj istoriji”, rekao je Cvetković.

ističući da je Vlada Srbije sprečila propadanje svoje privrede, očuvala bankarski sistem, slobodno tržište i intervenisala posebnim merama da se teret krize ravnomerno i solidarno rasporedi.

S druge strane, uspeh ove vlade da se izbori sa ekonomskom krizom potvrdile su, kako je istakao Cvetković, svetske finansijske institucije i eksperti.

Ekonomija Srbije se postepeno oporavlja, industrijska proizvodnja u prvih pet meseci veća je za 5,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, izvoz za prvih pet meseci je 25,8 odsto, ili za milijardu evra veći nego u istom periodu prethodne godine, rekao je Cvetković.

Bruto domaći proizvod za prvi kvartal veći je za 3,4 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. MMF je, prema rečima premijera, revidirao projektovani rast BDP-a u 2012. godine i podigao ga sa četiri na 4,5 odsto.

„Paketi antikriznih i postkriznih mera koje je vlada pravovremeno donela imali su pozitivne efekte. Srbija je jedina zemlja u Evropi kojoj je poboljšan kreditni rejting. Krizu smo prebrodili na nogama”, naglasio je Cvetković, uz opasku da je u mnogim razvijenijim i bogatijim zemljama od Srbije, koje poslednjih decenija nisu imale ekonomske potrese kao mi, kriza napravila pustoš.

Tanjug

objavljeno: 08.07.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetsku ekonomsku krizu Srbija izdržala na nogama

Izvor: Beta Video, 07.Jul.2011

BEOGRAD - Premijer Mirko Cvetković: Svetsku ekonomsku krizu Srbija izdržala na nogama, teret krize ravnomerno i solidarno rasporedjen (CH 1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

CVETKOVIĆ: SRBIJA KRIZU IZDRŽALA NA NOGAMA

Izvor: Kurir, 07.Jul.2011

BEOGRAD - Premijer Mirko Cvetković je danas ocenio da nisu izostali rezulatati rada njegove vlade iako je radila u vanrednim ekonomskim okolnostima zbog svetske krize...Cvetković je u svečanom delu sednice Vlade povodom tri godine rada, rekao da je počeo ekonomski oporavak Srbije koja je krizu "izdržala...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.