Cvetković: Rešenja Kosova nema bez Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2010, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Rešenja Kosova nema bez Srbije

BEOGRAD -

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da rešenja kosovskog problema nema bez Srbije i da očekuje kompromis oko rezolucije o Kosovu koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN.

"Kada je Kosovo i Metohija u pitanju, rešenja nema bez Srbije. To je jasno i našim sagovornicima iz EU i iz celokupne međunarodne zajednice. Srbija želi da bude deo rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << To rešenje mora da bude pravedno i prihvatljivo za sve, pre svega u interesu budućnosti i trajnog i stabilnog mira u regionu", istakao je Cvetković u intervjuu "Presu".

Prema njegovim rečima, naš cilj su ozbiljni i otvoreni razgovori i partnerski odnos sa svim zemljama koje su zainteresovane za stabilizovanje stanja.

"Ti razgovori znače da Vlada Srbija neće popustiti pred ucenama, niti će priznati nezavisnost Kosova, niti će povući bilo kakav potez suprotan državnim i nacionalnim interesima i interesima građana koji žive na području Kosova i Metohije. Svesni smo da su problemi na Kosovu i Metohiji decenijama nagomilavani i da se moraju rešavati ozbiljno, mudro i strpljivo, mirnim i diplomatskim sredstvima", kazao je Cvetković.

On je dodao da je Srbija podnela rezoluciju o Kosovu koja nam je jako značajna i da na osnovu nje želimo da otvorimo dijalog kako bi se pronašlo rešenje prihvatljivo za obe strane.

"Ne želimo da ta rezolucija predstavlja kočnicu našim evropskim integracijama i upravo zbog toga i vodimo intenzivne razgovore sa našim evropskim partnerima da pronađemo kompromisno rešenje prihvatljivo za sve", rekao je Cvetković.

On je dodao da je optimista i da se nada da ćemo uspeti, ne odstupajući od naših nacionalnih i državnih interesa, ali uvažavajući i sugestije naših partnera iz EU i da će takva rezolucija biti izglasana u UN.

"Spremni smo da razgovaramo i da se konstruktivno u tom pogledu odnosimo, ne odstupajući od naše 'crvene linije'". rekao je Cvetković.

Radmanović: Logično je da BiH podrži rezoluciju Srbije

Član Predsedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović izjavio je da je sasvim logično da BiH, zbog dobrosusedskih odnosa, na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 9. septembra, podrži rezoluciju Srbije o Kosovu.

Radmanović je naglasio da su za BiH veoma značajni dobri odnosi sa Srbijom radi ubrzanja evropskog puta zemlje i unapređenja regionalne saradnje.

"BiH zvanično nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Zato bi normalno bilo da predstavnik BiH podrži rezoluciju Srbije o Kosovu. Nažalost, Sarajevo često ruši tu saradnju", izjavio je Radmanović sutrašnjim "Novostima".

On je naglasio da je problem to što Predsedništvo BiH nije utvrdilo platformu za nastup predstavnika BiH na sednici GS UN.

"Prema tome, nastup predstavnika BiH biće nezvaničan, čime zemlja potvrđuje neozbiljnosti u međunarodnim okvirima. Time se nanosi ogromna šteta institucijama BiH i mogućnosti unutrašnjeg dogovora.

Iako u Predsedništvu BiH u ovom trenutku nije poznato kakav će biti stav BiH, procenjuje se da predstavnik te zemlje u GS UN Ivan Barbalić neće glasati za rezoluciju Srbije, navode "Novosti".

Međutim, Radmanović navodi da nezvaničan nastup predstavnika BiH nema nikakvo pravno dejstvo.

"Informisaćemo GS UN da stav BiH nije protivljenje rezoluciji Srbije o Kosovu, ako predsedavajući Predsedništva Haris Silajdžić i ambasador BiH pri UN Ivan Barbalić budu glasali protiv dokumenta koji je predložio Beograd. Fizički ih ne možemo i nećemo sprečiti da zastupaju isključivo bošnjačke interese, ali imamo način da stav RS prenesemo Generalnoj skupštini", poručio je Radmanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.