Cvetković: Evropski put Srbije više niko ne dovodi u pitanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2010, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Evropski put Srbije više niko ne dovodi u pitanje

BEOGRAD - Evropski put Srbije danas više niko ne dovodi u pitanje, sve bliže smo članstvu u Evropskoj uniji, a sa svetom se uspostavljaju veze koje su godinama bile prekinute, poručio je večeras premijer Mirko Cvetković na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom obeležavanja Dana državnosti.

Premijer je podsetio da građani sada mogu da putuju bez prepreka, kao i da je osiguran nesmetan protok robe i kapitala sa Evropom.

"To je potvrda da je Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ekonomski i politička stabilna zemlja", rekao je Cvetković i istakao da Srbija postaje lider regiona, ne ugrožavajući nikoga, uvodeći evropske i civilizacijske standarde u ostvarivanju pravnog poretka i poštovanju ljudskih i manjinskih prava svih građana.

Istinski proces povratka raseljenih

"Kosovo i Metohiju, kao najvažnije i najosetljivije pitanje ne samo naše, već i regionalne i evropske bezbednosti i politike, rešavamo sa čvrstim opredeljenjem da svoja legitimna prava, na svojoj teritoriji branimo u skladu sa međunarodnim pravom, mirnim sredstvima, strpljivo i uporno", naveo je on.

Svečana akademija u Narodnom pozorištu

Dan državnosti Srbije obeležen je večeras u Narodnom pozorištu svečanom akademijom kojoj su prisustvovali predsednik Republike Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović i članovi vlade.

Akademija je počela intoniranjem himne "Bože pravde" u izvođenju hora Jevrejske opštine u Beogradu "Braća Baruh" pod dirigentskom upravom Stefana Zekića.

Svečanosti su prisustvovali i patrijarh srpski Irinej, predstavnici ostalih verskih zajednica, Vojske Srbije, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija i institucija i predsednik i premijer Republike Srpske, Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras Srni, da je Srpskoj veoma važno da Srbija bude moćna i jaka u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu.

"Tu smo da izrazimo svoju zahvalnost u ime RS za sve ono što je Srbija pomogla i pomaže Srpskoj", rekao je Dodik i dodao da očekuje još bolje odnose Srbije i Srpske.

On je naveo da ima mnogo zajedničkih aktivnosti koje Srpska i Srbija provode u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama.

Premijer je kazao da nema ni razloga ni smisla da bilo ko posumnja da Srbija može popustiti u odbrani svojih legitimnih interesa kada je u pitanju teritorijalni integritet i suverenitet.

"Nastojimo da se pokrene istinski proces povratka raseljenih i stvore uslovi za normalan život u našoj južnoj pokrajini. Budućnost se ne gradi sukobima, već dogovorima, a građani na ovim prostorima su upućeni jedni na druge i zbog toga se Srbija zalaže za ozbiljne razgovore koji će biti osnova za zdrav proces pomirenja na Balkanu", kazao je on.

"Želimo", dodao je premijer, "da svi građani Kosova i Metohije žive u miru, da im se obezbede sva prava i mogućnosti da rade i zarađuju."

On je ukazao da je Srbije politikom mira, unapređenja dobrosusedskih odnosa i saradnje sa vodećim političkim i ekonomskim silama značajno podigla sopstveni ugled u svetu.

"Gradimo novi sistem vrednosti i na unutrašnjem i na međunarodnom planu. Slobodno tržište, rad i privatna svojina, izgradnja demokratskih institucija, ostvarivanje prava i sloboda za sve građane - to su ciljevi koji se ne mogu menjati voljom pojedinca ili političke stranke", poručio je Cvetković.

Prekinute veze između kriminala i pravosuđa

Premijer ja kazao da je za ostvarivanje tih ciljeva potrebna temeljna izgradnja institucija države i društva.

Političke ciljeve možemo ostvariti samo ukoliko obezbedimo brži ekonomski razvoj, rekao je Cvetković i naveo sve što je učinjeno kako bi se izbegli veći potresi u ekonomiji zemlje.

Premijer je posebno istakao da su prekinute veze između kriminala i pravosuđa. Time je snaga države usmerena prema organizovanom kriminalu, koji će biti iskorenjen, što je jedan od ključnih uslova bolje budućnosti, naglasio je premijer.

On je ponovio da niko ko je počinio krivično delo ne sme biti pošteđen i dodao da Srbija sarađuje sa najmoćnijim bezbednosnim sistemima sveta na suzbijanju narkomafije, uz nastojanje da se obezbedi čvrst sistem regionalne saradnje.

Cvetković je kazao da je Srbija ophrvana političkim i ekonomskim pitanjima, ali da se ne smeju zapostaviti krupni demografski problemi, na koje država mora imati adekvatan odgovor i pripremiti dugoročnu strategiju za rešavanje problema starenja populacije.

"Okrenuti evropskoj budućnosti, čuvamo svoj suverenitet, integritet i dostojanstvo i gradimo zdravu, jaku i stabilnu Srbiju, poštovanu u svetu", kazao je on, istakavši da Srbija danas nikome nije pretnja, već partner i prijatelj, stub regionalne stabilnosti, koji svoje interese brani isključivo mirnim putem.

"Gradimo Srbiju u kojoj više nikada neće biti podela ni po veri, ni po nacionalnosti", naglasio je on.

Premijer je rekao da prošlost upozorava da je svakoj generaciji pružena istorijska šansa.

"Ambicija ove vlade je da Srbija postane stub stabilnosti regiona. Imamo šansu i na nama je da je iskoristimo", poručio je premijer Cvetković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.