Cvetković: EU nas neće uslovljavati Kosovom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2010, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: EU nas neće uslovljavati Kosovom

BEOGRAD -

Premijer Mirko Cvetković izrazio je danas uverenje da Evropska unija neće uslovljavati Srbiju Kosovom i da će naša zemlja dobiti status kandidata za članstvo u Uniji najverovatnije početkom sledeće godine.

"Sigurno je da će se individualne članice EU rukovoditi svojom politikom, ali, ako govorimo o EU, njena politika nije politika uslovljavanja", rekao je Cvetković u intervjuu Tanjugu.

On je, međutim, naglasio da je, bez obzira na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << to, zvanična politika Srbije da ne pristaje na uslovljavanja, što znači da će se istovremeno boriti i za EU i za očuvanje svog teritorijalnog integriteta. Prema njegovim rečima, EU je danas mnogo više podeljena po pitanju Kosova nego što to ukazuje odnos broja država koje su priznale odnosno nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost.

Cvetković je podsetio da je u Evropskom parlamentu rezolucija u Kosovu usvojena ne baš ubedljivom većinom.

"To pokazuje da i među onim državama koje su priznale nezavisnost Kosova postoje jaki stavovi da to možda nije bilo dobro. Naše pozicije, dakle, nisu idealne, ali nisu ni tako loše kao što se može čuti od onih koji imaju suprotne stavove od nas", rekao je Cvetković. Premijer je podsetio da je Kosovo problem koji traje decenijama, ali da je njegova vlada nastojala i nastoji da ga reši na kvalitativno drugačiji način nego što se on do sada rešavao.

"Upravo Međunarodni sud pravde je taj način, jer smo rešili da ne upotrebljavamo sredstva koja će nas dovesti u bilo kakav konflikt sa delom međunarodne zajednice, već da upravo afirmišemo vrednosti međunarodne zajednice. Ja sam čvrsto ubeđen da će mišljenje Međunarodnog suda pravde biti u našu korist", rekao je Cvetković.

Objašnjavajući šta Srbija očekuje nakon iznošenja misljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Cvetković je rekao da Beograd želi stvaranje uslova za nove pregovore.

Premijer je podsetio da je saradnja sa Haškim tribunalom, kao jedan od uslova za dalje evropske integracije Srbije, pozitivno ocenjena u poslednja dva izveštaja glavnog tužioca Serža Bramerca, pre svega zahvaljujući iskrenoj političkoj rešenosti države, koja je potom rezultirala i uspesima na operativnom nivou.

On, međutim, nije želeo da prognozira kada će "haško poglavlje" konačno biti zatvoreno:

"Ne bih želeo da spekulišem koji je to trenutak kada će saradnja sa Haškim tribunalom biti završena. Mogu, međutim, da kažem da imamo čvrsto opredeljenje, dobru organizaciju i ljude koji na dnevnoj osnovi rade na tom problemu", rekao je Cvetković.

Govoreći o uspesima koje je njegova vlada u protekle dve godine napravila u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, Cvetković je istakao da je politička spremnost države da se tom zadatku pristupi bez ikakvih rezervi nesumnjiva.

"Država je apsolutno jača od kriminala i ova vlada i sve institucije sistema su opredeljeni za borbu protiv kriminala ", rekao je Cvetković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.