Cvetković: Ako bude novog uslovljavanja EU, nećemo odstupiti od državne politike

Izvor: Blic, 23.Sep.2011, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Ako bude novog uslovljavanja EU, nećemo odstupiti od državne politike

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da je Srbija ispunila sve uslove za status kandidata za prijem u Evropsku uniju.

"Srbija je poslednjih meseci značajno napredovala u ispunjavanju svih uslova iz Akcionog plana evro-integracije i ne vidim ni jedan razlog da ne dobijemo status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Cvetković u intervjuu za agenciju Beta.

Premijer je dodao da Srbija ne može da utiče na to da li će članice Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postavljati dodatne uslove da bi prihvatile njenu kandidaturu, ali se nada da se to neće desiti.

"Veliki sam optimista kad se radi o sticanju kandidature, ali ako bude novog uslovljavanja, nećemo odstupiti od državne politike, i postoje takozvane crvene linije preko kojih nećemo preći", ukazao je Cvetković.

Premijer je dodao da u razgovorima sa zvaničnicima EU Vlada Srbije dobija pozitivne signale, pre svega da se može sa velikom izvesnošću očekivati pozitivno mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije.

Moguće su, kako je ukazao premijer, drugačije opcije u pogledu datuma početka pregovora o prijemu Srbije u EU - odnosno da se datum ne utvrdi odmah, već da se precizira procedura, kako je bilo i sa drugim zemljama.

Komentarišući stanje na Kosovu, Cvetković je rekao da je najvažnije da se sporna pitanja rešavaju mirnim putem i da je vlast u Srbiji spremna na dogovore.

"Mi ne možemo da priznamo unilateralne akte na Kosovu, ali ćemo se držati dijaloga u rešavanju problema... i smatramo da je to jedini način da se postigne rešenje", naglasio je premijer.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.