Cunami sudskih procesa u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 09.Dec.2010, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cunami sudskih procesa u Hrvatskoj

Iako je bivši hrvatski ministar odbrane Berislav Rončević osuđen na četiri godine zatvora, zbog afere "Kamion", a zemlja na korak do ulaska u EU, u Zagrebu mnogi i dalje smatraju da je pravda u Hrvatskoj spora i uglavnom nedostižna!

Četiri godine zatvora za bivšeg ministra odbrane Berislava Rončevića zbog afere "Kamion", odnosno sporne nabavke kamiona za vojsku, prva je važna presuda u aktuelnom čišćenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << redova vladajućeg HDZ-a u Hrvatskoj.

Zvaničnom Zagrebu, koji je na korak od ulaska u Evropsku uniju, borba protiv korupcije i dalje je jedna od najslabijih tačaka. Zbog otvorenih afera čije su presude na dugom štapu, tamošnji kritičari kažu da je pravda u Hrvatskoj spora i - uglavnom nedostižna!

Stotine miliona, pa i milijardi u igri, iznošenje novca preko ofšor kompanija, pa i brodovima preko mora. Osim poslednjeg, jer ga nemamo, scenario poznat.

Cunami sudskih procesa i otvaranja afera, koji je poslednje decenije zahvatio Hrvatsku, pogodio je tajkune koji su se obogatili u procesu privatizacije, direktore javnih preduzeća, visoke funkcionere vladajuće stranke, nekadašnje ministre, ali i bivše potpredsednike i predsednike Vlade od Miroslava Kutlea, preko Mladena Barišića, do Damira Polančeca i Ive Sanadera.

"Imamo akademiju u Remetincu, zatvoru u Zagrebu, svi koji su bili proglašavani menadžerima godine, poslovnim ljudima, tamo su završili", kaže Nikola Kristić iz Transparentnosti Hrvatske.

Gotovo da nema oblasti i preduzeća u kojima nije otvorena afera: od puteva i železnice, Hrvatske poštanske banke i Elektroprivrede, preko "Podravke", do afere "Indeks" na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i afere "Ofsajd" u fudbalskom prvenstvu Hrvatske. Sve je više osuđujućih presuda, ali ne i krupnijim ribama.

"Cene su se počele plaćati, al bi sudovi mogli da rade brže i efikasnije", kaže Berislav Jelinić iz nedeljnika Nacional

Nema nedodirljivih

Na pitanje RTS-a da li je Vlada u Zagrebu rešena ili primorana da se obračuna s korupcijom, Jelinić veruje da se radi o kombinaciji jednog i drugog.

"Nema nikakve dileme da u Hrvatskoj više nema nedodirljivih, a to pokazuju i poslednje istrage. Činjenica je da je sve počelo ubrzano da se događa, kako je Hrvatska počela da se približava EU", rekao je Jelinić.

Nikola Krstić iz "Transparetnosti" kaže da Evropa s pravom insistira na rešavanju pitanja korupcije.

"To nisu problemi koji se brzo mogu rešiti, ali Vlada mora da povuče konkretnije poteze, osim što se za to deklarativno zalaže", rekao je Krstić.

Dobre hrvatske zakone za borbu protiv korupcije ne prate i rezultati, odnosno pravosnažne presude i oduzeta imovina. Uništene firme koje, po pravilu, uništavaju i mnoge porodice, jer desetine hiljada ljudi ostaje bez posla, nemaju cenu.

Teško je izračunati koliko su privredni kriminal i sudski procesi koji su usledili koštali Hrvatsku, ali se gruba računica kreće i do šest milijardi kuna godišnje, odnosno gotovo 900 miliona evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.