Crna Gora pre Srbije stigla do STO

Izvor: B92, 17.Dec.2011, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora pre Srbije stigla do STO

Ženeva -- Crna Gora je posle dugih pregovora, primljena u punopravno članstvo u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Ugovor o pristupanju potpisali su generalni direktor STO Paskal Lami i premijer Igor Lukšić, čime je Crna Gora postala 156. članica globalnog ekonomskog sistema, koji pokriva 97 odsto svetske trgovine.

Premijer, Igor Lukšić istakao je da je ovo pozitivan signal investitorima.

Agencija AFP u izvštaju prenosi da Crna Gora ima bruto-društveni proizvod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 4 milijarde dolara, da je po izvozu 159. u svetu, a po uvozu na 145. mestu. Glavni kupci robe iz Crne Gore su EU (55,9 odsto ukupnog izvoza), Srbija (28,2 odsto), BIH (7,3 odsto), Albanija (2,5 odsto) i Turska (1,5 odsto). Crna Gora robu mahom uvozi iz EU (37,7 odsto ukupno uvoza), Srbije (26,2 odsto), BIH (7,5odsto), Kine (5,4 odsto) i Hrvatske (4,8 odsto).

Lukšić je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora danas jednoglasno, kao 156. članica, primljena u STO, i ukazao da je to posebno važno u vreme kada "Evropa trpi i dalje će trpeti posledice finansijske krize".

Generalni direktor Lami i premijer Lukšić su, kako je saopšteno u Podgorici, ocenili da članstvo u STO predstavlja jedan od ključnih koraka integracije Crne Gore je u moderne medjunarodne ekonomske tokove.

Lami i Lukšić su naveli i da članstvo u STO predstavlja veliku potencijalu šansu i korist za crnogorske privrednike.Iz Vlade Crne Gore ranije je saopšteno da je članstvo u STO jedan od glavnih spoljno-političkih prioriteta Crne Gore.

Crna Gora se pored ostalog, obavezala da će privatizovati državna preduzeća i objavljivati godišnje izveštaje o privatizaciji.Takođe se obavezala da će primenjivati mere kontrole cena u skladu sa propisima STO.

Crna Gora treba da do 31. marta 2012. ratifikuje dokument o prijemu u STO.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.