Crna Gora okrenula leđa Rusiji

Izvor: Press, 01.Dec.2014, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora "okrenula leđa" Rusiji

Crna Gora nije podržala Rezoluciju protiv glorifikacije nacizma i rasizma koju je UN-u podnela Rusija, jer su protiv nje glasale zemlje članice Evropske unije.
To je saopšteno "Vijestima" u crnogorskom Ministarstvu spoljnih polova i evropskih integracija.
Generalna skupština UN je 21. novembra usvojila Rezoluciju koja poziva na borbu protiv nacizma, neonacizma i drugih praksi, koje doprinose >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << potpaljivanju savremenih formi rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i povezanih oblika netolerancije.

 
"Crna Gora se kao zemlja kandidat za članstvo u EU uskladila sa pozicijom EU,” objašnjeno je “Vijestima” iz crnogorskog ministarstva.

Dokument Rusije je od zemalja iz regiona podržala samo Srbija, dok su ostale države bile uzdržane.

“Vijestima” je u resoru ministra Igora Lukšića objašnjeno da Crna Gora kao kandidat za članstvo u EU ima obavezu usklađivanja stavova sa politikom njenih zemalja, što je bilo i u ovom slučaju.

“Glas Amerike” objavio je da je Rusija Rezoluciju koristila za domaću propagandu. U njoj je prikazala dve ukrajinske grupe “Desni sektor” i “Ukrajinsku nacionalnu skupštinu - Ukrajinsku nacionalnu samoodbranu”(UNA-UNSO) kao neonacističke, preneo je taj medij.

Evropska unija je saopštila, kako se navodi, da su njene članice protivnici nacizma i rasizma, ali da je Rezolucija Rusije ograničavajuća za slobodu govora i okupljanja, kao i da ignoriše ostale rasističke i totalitarne ideologije.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.