Crkva isto podržava ulazak Hrvatske u EU

Izvor: Mondo, 25.Jun.2013, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva isto podržava ulazak Hrvatske u EU

Zagrebački kardinal Josip Bozanić poručio je da Crkva podržava odluku građana i legitimnih vlasti o ulasku Hrvatske u EU istakavši da se tim činom ne sme negirati njen identitet, baština i svetinje.

Bozanić je, povodom skorog ulaska Hrvatske u EU, rekao da su njeni utemeljivači i začetnici bili hrišćanski mislioci i političari, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i da je dobro da je ideja o eropskom zajedništvu i ujedinjenju nastala u delu Evrope koji nije bio pod komunističkom vlašću.

Bozanić je na tradiconalnoj misi za domovinu u crkvi Svetog Marka u Zagrebu, kojoj međutim nije prisustvovao hrvatski premijer Zoran Milanović, istakao da je još papa Ivan Pavle Drugi podsticao i javno govorio o evropskom zajedništvu, kao i da je podržavao odgovorne da izgrađuju Evropu ljudi i naroda poštujući njenu raznorodnost.

"Danas u evropskoj porodici postoje brojna savremena iskušenja, ali je to sada naša porodica. Hrvatska je ne može negirati, ako ne želi negirati sebe. Crkva i u ovom slučaju poštuje odluku hrvatskih građana i legitimnih hrvatskih vlasti ", rekao je Bozanić.

On je, međutim, ukazao da Hrvatska ulaskom u EU 1. jula ne sme negirati svoj identitet, svoju baštinu, svoje svetinje.

Bozanić je rekao da je ponosan na maketu crkve Svetog Marka koja je juče otkrivena u parku Mini Evropa u Briselu, kao hrvatski simbol koji će Hrvatsku predstavljati u evropskom središtu.

Zagrebački nadbiskup je poželeo i da Hrvatska pridonese da Evropa bude viša Božje prebivalište u čestitosti i istini, noseći, kako je rekao, sjaj bisera večnosti.

Misi su prisustvovali hrvatski predsednik Ivo Josipović i predsednik Sabora Josip Leko.

(Tanjug,foto: Beta/Hina/Damir Senčar)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.