Izvor: Blic, 20.Dec.2016, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Kandidatski status u EU najkasnije do kraja 2017. godine

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović rekao je večeras u Sarajevu da osećaj ustavne i institucionalne ravnopravnosti mora da bude potpun i da na njemu treba graditi temelje moderne i evropske BiH.

-Uz odgovore na već dostavljen Upitnik Evropske komisije, siguran sam da ćemo najkasnije do kraja iduće godine dobiti kandidatski status u EU, a isto tako i aktivirati Akcioni plan za članstvo u NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - istakao je Čović na prijemu koji je organizovao povodom predstojećeg katoličkog Božića.

Prema njegovim rečima, u predstojećoj godini BiH na ovom putu ne smeju zaustaviti bilo kakve dileme u funkcionisanju EU i problemi u vezi sa konceptom njenog proširenja.

- Pred svima nama je mnogo posla, moramo da usaglasimo zakonodavnu infrastrukturu, provesti odluku suda u Strazburu i presudu Ustavnog suda BiH. Sve to na kraju početkom naredne godine mora da bude ugrađeno u Izborni zakon u vezi sa biranjem članova Predsedništva BiH, izbora i načina odlučivanja Doma naroda, kao i funkcionisanja grada Mostara - naveo je Čović.

On veruje da ima političke mudrosti kojom se prepoznaje potreba traženja strateškog partnera sa susedima istočno i zapadno od BiH.

- Na unutrašnjem planu, neka nam u novoj godini primaran zadatak bude snaženje ekonomske stabilnosti cele zemlje i svakog njenog dela, kao i potreba naglašenije socijalne osetljivosti u svim strukturama društva - istakao je Čović.

Prema njegovom mišljenju, da bi se u tome uspelo treba snažno biti okrenut zajedništvu.

- Mi okupljeni ovde možda ne možemo donositi globalne odluke, niti na njih znatno uticati, ali svako od nas može dati bar mali doprinos da bismo BiH pokrenuli nabolje - poručio je Čović.

Naglašavajući da Božić oplemenjuje, daje snagu, unosi radost u život i obnavlja veru u bolje i vedrije sutra, Čović je poželio "čestit i blagoslovljen Božić i sretnu Novu 2017. godinu".

Prijemu su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BiH, Republike Srpske, Federacije BiH, religijskih zajednica i javnog života.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.