Članice EU ne prihvataju kvote za izbeglice

Izvor: Radio 021, 14.Sep.2015, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članice EU ne prihvataju kvote za izbeglice

Ministri pravde i unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije nisu na večerašnjem vanrednom sastanku postigli saglasnost o kvotama za prihvat izbeglica, u okviru plana koji je predložio predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Oni su izrazili načelnu saglasnost da njihove zemlje private većinu od ukupno 160 000 izbeglica iz Afrike i sa Bliskog Istoka, u zavisnosti od svojih kapaciteta, ali su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << odbili obavezujuće kvote koje je Komisija pokušala da nametne.

Umesto toga, ministri su se saglasili da se "nastavi rad na pripremi formalne odluke o primeni obaveza, uz dužno poštovanje prema fleksibilnosti koja je članicama potrebna, naročito radi rešavanja nepredviđenih situacija". Ova formulacija u tekstu zaključaka koji je neposredno pred kraj sastanka dostavljen novinarima, u praksi znači da je odluka o Junkerovom planu odložena do 6. oktobra, kada će se ministri ponovo okupiti u Briselu.

Potvrda da do dogovora nije došlo stigla je i od ministara nemačkog ministra policije Tomasa de Mezijera i njegovog francuskog kolege Bernara Kaznova, joi su to novinarima saopštili napuštajući sastanak.

Dok su Francuska i Nemačka izrazile spremnost da preuzmu gotovo trećinu od ukupnog broja izbeglica, od kojih je većina trenutno u Grčkoj, Italiji i Mađarskoj, grupa srednjeevropskih i baltičkih zemalja odlučno se surotstavila obavezujućim kvotama, a Mađarska je odbila da učestvuje u bilo kakvoj varijanti solidarnog rešenja.

Analitičari ocenjuju da je odlaganje odluke o Junkerovom planu indikator ozbiljnih podela unutar EU i poraz ideje o evropskoj solidarnosti. Oko nekih drugih elemenata plana, ministri su uspeli da se dogovore, pa je tako potvrđena odluka iz prošlog jula o prihvatu nešto manje od 40 000 izbeglica koje se trenutno mahom nalaze u Grčkoj i Italiji.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.