Cilj Vlade: Pregovori do 2018, u EU 2020.

Izvor: NaDlanu.com, 29.Nov.2013, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj Vlade: Pregovori do 2018, u EU 2020.

Zvaničan strateški cilj Srbije najverovatnije će biti da pregovore sa EU završi 2018. godine, a da u EU uđe 2020, piše "Danas".

Formalna i konačna odluka o tome još nije doneta, ali se trenutno vode intenzivne konsultacije između vodećih članova Vlade i državnog tima za pregvore sa EU. Izvori Danasa objašnjavaju da će opšti strateški ciljevi Srbije, s navedenim ciljanim rokovima, biti saopšteni >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << na prvoj međuvladinoj konferenciji Srbije i EU 20. decembra ili u drugoj polovini januara, koja će označiti zvaničan početak pregovora o pristupanju.Taj dokument pišu Koordinaciono telo za pregovore i pregovarački tim, a usvojiće ga Vlada, i kolokvijalno se naziva "opening statement", odnosno "početni stavovi", koje će na međuvladinoj konferenciji pročitati šef državne delegacije Srbije.Danasovi izvori iz Vlade objašnjavaju da će taj dokument biti opšteg karaktera i biće istaknuti ključni generalni prioriteti države, dok će za svako pregovaračko poglavlje prioriteti biti definisani u pregovaračkim pozicijama Srbije.Takozvani ciljani datum završetka pregovora 2018. godine znači unutrašnju spremnost države za ulazak u EU, odnosno zatvaranje poslednjeg pregovaračkog poglavlja. To u slučaju Srbije znači da naš državni vrh očekuje da pregovori traju četiri godine, odnosno pet računajući “skrininge” koji su u toku. Prateći iskustvo Hrvatske, od završetka pregovora do ulaska zemlje u EU prošle su dve godine. Tako da bi, prema tom iskustvu, Srbija 2020. postala članica evropske porodice država.Hrvatska je u svom "Općem stajalištu", na prvoj međuvladinoj konferenciji sa EU održanoj oktobra 2005, navela da vidi 2009. kao godinu završetka pregovora. Ipak, Hrvatska je pregovore završila 2011, a u EU ušla 2013. godine.Da Vlada Srbije takvu situaciju priželjukuje, potvrđuju i izjave njenih visokih zvaničnika.Branko Ružić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije, za Danas kaže da je "cilj da budemo do 2020. članica EU sasvim realističan, a između ostalog je usko vezan za naše strateško opredeljenje da se uklopimo u strategiju Evropa 2020, kao i u narednu finansijsku perspektivu EU".“Osnove za vođenje pregovora Vlada Srbije usvojila je u septembru, kada je formirana pregovaračka struktura. U decembru počinjemo s pripremom NPAA, odnosno zakonodavnog plana usklađivanja s pravnim tekovinama EU za period 2013 - 2018. godine. Ovim dokumentom ćemo težiti da objedinimo planove finansijskog i administrativnog efekta pristupanja”, navodi Ružić za Danas.Prema njegovim rečima, Srbija nema nameru da piše “ko zna koju po redu strategiju o EU”, ali će definisati ključne smernice za pregovore, koje će ustanoviti pregovarački tim prema postojećim strateškim ciljevima.Šefica pregovaračkog tima Tanja Mišćević takođe je nedavno izjavila da je realno da tehnički deo pregovora sa EU bude završen za četiri godine, a da Srbija bude spremna za članstvo u toj organizaciju 2020. godine.Izvor: b92

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.