Češka pristupa fiskalnom paktu EU

Izvor: B92, 24.Mar.2014, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka pristupa fiskalnom paktu EU

Prag -- Češka vlada odobrila je pristupanje zemlje fiskalnom paktu Evropske unije, rekao je premijer Bohuslav Sobotka novinarima posle sednice vlade.

"Današnjom odlukom se vraćamo u glavne tokove evropske integracije. Vlada je odluku donela jednoglasno", naveo je premijer, i dodao da odluka vlade ima podršku sindikata i poslodavaca.

Cilj vlade je da se ugovoru pridruži tako da budžetska ograničenja budu pravosnažna tek kada Češka uvede evro, prenela je agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ČTK.

Pridruživanje Češke paktu bi, prema ekonomistima, ojačalo budžetsku odgovornost i ograničilo vladama prekomerno zaduživanje zemlje. Ugovor treba još da usvoji Parlament ustavnom većinom.

Fiskalni pakt je poslednjih godina na češkoj političkoj sceni izazivao sporove, podsećaju mediji.

Bivši premijer Petr Nečas, koji je imao podršku tadašnjeg predsednika Vaclava Klausa, odbio je 2012. godine da potpiše fiskalni ugovor. Pored Češke, od zemalja EU, pakt nije potpisala još samo Velika Britanija.

Nečas je moguće pristupanje Češke paktu u budućnosti uslovio prethodnim referendumom o tom da li češki građani uopšte žele da se u zemlju uvede evro.

Češka je tada izgubila pravo da učestvuje na samitima zemalja evrozone. "Sada je ta stvar ispravljena i Češka će ponovo biti u centru evropskih integracija", rekao je Sobotka.

Glavni cilj pakta koji je nastao kao reakcija na dužničku krizu je da pooštri budžetska pravila. Zemlje potpisnice bi, prema njemu, u svoj pravni poredak morale da uvedu mehanizam koji bi ih obavezivao da budžeti budu uravnoteženi ili u suficitu.

Pakt predviđa da budžetski deficit ne sme da prelazi 0,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a javni dug 60 odsto BDP.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Češka vlada odobrila pristupanje fiskalnom paktu EU

Izvor: Capital.ba, 25.Mar.2014, 08:21

PRAG, Češka vlada odobrila je juče pristupanje zemlje fiskalnom paktu Evropske unije, rekao je premijer Bohuslav Sobotka novinarima poslije sjednice vlade. „Odlukom se vraćamo u glavne tokove evropske integracije. Vlada ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.