Česi se predomislili!

Izvor: RTS, 04.Apr.2011, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Česi se predomislili!

Iako su 2003. godine snažno podržali ulazak u Evropsku uniju, većina Čeha danas ne bi glasala za integracije, rezultati su istraživanja agencije SANEP. Prema tom istraživanju, tri od četiri Čeha odbija solidarnost u dužničkoj krizi.

Većina Čeha danas ne bi glasala da njihova zemlja uđe u Evropsku uniju, iako je za učlanjenje na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << referendumu 2003. godine glasalo 77 odsto birača, pokazala je najnovija anketa agencije SANEP.

Za to da Češka bude član EU danas bi glasalo svega 45 odsto Čeha, protiv je 42 odsto, a 57 odsto smatra da je evropska legislativa, koja se uvodi u pravne sisteme zemalja članica, neefikasna i nema kredibilitet, pokazalo je istraživanje.

Čak 60 odsto anketiranih je protiv produbljivanja evropske integracije, a protiv uvođenje evra i ulaska Češke u evropsku monetarnu uniju je 73 odsto Čeha.

Čak 72 odsto vrlo kategorično odbija solidarnost u dužničkoj krizi i ne žele da Češka pozajmi jednu jedinu krunu evropskim zemljama koje su zapale u probleme sa dugovima.

Češka nije pristupila Paktu za evro o kome su se dogovorili šefovi država i vlada članica EU na poslednjem samitu krajem marta u Briselu, a vlada stranaka desnice i centra na čelu sa liderom čeških konzervativaca, premijerom Petrom Nečasom, saopštila je još ranije da neće do kraja mandata pokušavati da uvede Češku u evrozonu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.