Cene hrane u regionu niže od proseka EU

Izvor: S media, 29.Jun.2010, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene hrane u regionu niže od proseka EU

Najskuplju hranu medju zemljama našeg regiona ima Hrvatska, gde cene dostižu 94 odsto proseka Evropske unije, u Makedoniji je hrana bezmalo duplo (52 odsto) jeftinija nego u EU, dok cene u Srbiji iznose 70 odsto proseka, pokazali su upravo objavljeni podaci agencije za statistiku Evropske unije - Evrostat za 2009.

Cene hrane u Crnoj Gori iznose 79 odsto proseka EU, u Bosni i Hercegovina su 77, a u Albaniji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 72 odsto proseka.

Švajcarska je po cenama hrane i bezalkoholnih pića u vrhu evropske rang liste, sa 141 odsto proseka EU, a medju evropskom dvadesetsedmoricom je najskuplja Danska - sa 139 odsto proseka.

Cene u Irskoj, Finskoj, Luksemburgu, Austriji, Belgiji, Nemačkoj i Francuskoj kreću se od 10 do 30 odsto iznad proseka EU.

Manje od 10 odsto iznad proseka EU hrana košta u Italiji, na Kipru, u Svedskoj i Grčkoj, dok je do 10 odsto jeftinija u Holandiji, Španiji, Velikoj Britaniji, Sloveniji, na Malti i u Portugalu.

Od 10 do 30 odsto od prosečnih niže su cene u Letoniji, Slovačkoj, Estoniji, Madjarskoj, Češkoj i Livaniji. Najjeftiniju hranu i bezalkoholna pića u EU imaju Poljaci - 64 odsto, Rumuni - 66 i Bugari - 68 odsto proseka EU.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.