CeSID: Građani  žele da znaju više o EU

Izvor: Blic, 10.Maj.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CeSID: Građani žele da znaju više o EU

Građani Srbije nisu dovoljno informisani o tome šta, zapravo, znači članstvo u Evropskoj uniji, kažu stručnjaci CeSID. Istraživanje je pokazalo i da od 10 građana približno troje ima jak evropski identitet.

Operativni direktor CeSID Marko Blagojević rekao je Tanjugu da su februarska istraživanja javnog mnjenja pokazala da je gotovo polovina ispitanika „spremna da prizna" da o >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU ne zna dovoljno i da bi želeli da znaju više.

- Građani, pre svega, znaju o nekim pozitivnim i negativnim stereotipima i predrasudama u vezi sa EU, a ako bi se zaista ispitalo njihovo znanje, verovatno bi se naišlo na visok nivo nepoznavanja -kaže Blagojević.

Ispod prosečnog je stav prema EU među poljoprivrednicima, dok je kod ostalih ispitanika najviše onih koji tvrde da sasvim dovoljno znaju o EU i da im nisu potrebne dodatne informacije.

- Među njima ima onih da su uvereni d

a znaju sve, a ima i onih koji nisu dovoljno hrabri da kažu da ne znaju dovoljno, ili da ne znaju ništa - objasnio je Blagojević.

Kada je reč o evropskom identitetu građana Srbije, istraživanje je pokazalo da se može govoriti o osrednje razvijenom evropskom identitetu. Od 10 građana, približno troje ima jak evropski identitet, troje osrednji, a četvoro slab ili nikakav. U proseku, intenzitet evropskog identiteta (indeks) iznosi 2,83 u mogućem rasponu od jedan do pet, što je nešto manje od teorijske sredine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.