Čačani deceniju i po čekaju ulaganja EU

Izvor: Blic, 03.Jun.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čačani deceniju i po čekaju ulaganja EU

ČAČAK - Od 200 miliona evra koje je Srbija prošle godine dobila iz pretpristupnih fondova EU, nijedan nije završio u Čačku. Čačanska opozicija za to krivi Gradsku upravu za lokalni ekonomski razvoj, koja, iako ima 42 zaposlena, veoma malo radi na stvaranju povoljnijeg ambijenta za privređivanje. Stoga, kako kažu, i ne čudi što u ovom gradu već 15 godina nije bilo investicija, što je u blokadi 500 preduzeća i što pojedine uspešne firme napuštaju grad.

Umesto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << projekata koji bi posrnuloj čačanskoj privredi pomogli da se pokrene, Uprava za lokalni ekonomski razvoj uglavnom se bavi pitanjima zaštite životne sredine. Tako se u godišnjem izveštaju ove uprave, kao termini koji su osnova projekata podnetih međunarodnim fondovima, pominju solarni kolektori, primarna selekcija otpada, uvođenje sistema ’’povratak prirodi’’, integrisano upravljanje komunalnim otpadom, reciklažno-energetski park, geotermalna energija...

- Kada to pogledate, onda vam je jasno zbog čega u Čačak već 15 godina nije uložen ni jedan jedini evro u proizvodne investicije. Umesto da se bave pitanjima slobodnih uređenih parcela za investitore, time kako učiniti rad lokalne uprave efikasnijim, kako srediti sve formulare i upitnike na internetu ili kako dobiti građevinsku dozvolu za nekoliko dana, mi ovde imamo priču o zaštiti životne sredine. Grad sistematski kasni barem deset godina sa sprovođenjem reformi koje bi doprinele da se stvori povoljna klima za dolazak investitora. Dok se druge lokalne samouprave utrkuju da privuku ulagače, Čačak se suočava sa činjenicom da mnogi uspešni privrednici izmeštaju svoje poslovanje iz ovog grada - ističe Duško Selaković iz LDP.

U opoziciji kažu da od 200 miliona evra koje je Srbija prošle godine dobila iz pretpristupnih fondova EU, ni jedan jedini nije uložen u Čačak. Zbog toga i ne čude poražavajući parametri koji govore o stanju ekonomije u nekadašnjem privrednom centru Srbije.

- U Čačku posluju četiri velika privredna subjekta, od kojih samo kompanija ’’Sloboda’’ beleži dobre rezultate. Samo petnaestak preduzeća ima više od 50 zaposlenih. Od 1.686 malih preduzeća četvrtina nema nijednog zaposlenog, a skoro 500, ili gotovo trećina, pod blokadom je. Broj blokiranih firmi je za oko devet odsto veći od republičkog proseka. Zadatak Uprave za lokalni ekonomski razvoj je da podigne privredu u ovom gradu i za obavljanje tog posla na raspolaganju ima 42 zaposlena. Međutim, očito da se ovde radi o rasipanju novca iz gradskog budžeta bez ikakvih opipljivih rezultata - navodi odbornik DS Dragan Andrić.

Kritičari rada ove uprave, među kojima su i pojedini odbornici vladajuće Nove Srbije, pominju i više od 100 službenih putovanja u inostranstvo na internacionalne simpozijume, sajmove, seminare, i interesuje ih šta je od iskustava sa tih putešestvija implementirano u rad Uprave.

Odgovarajući na ove optužbe, načelnik Uprave za lokalni ekonomski razvoj Vlajisav Papić, čiju je ostavku zatražila čačanska opozicija, kaže da je po sertifikaciji institucija koje se bave poslovnom klimom u Srbiji, Čačak proglašen gradom koji je veoma povoljan za investicije. On kaže da ulaganja u Čačak nema zbog državne politike prema lokalnim samoupravama.

- Investitori prvo pregovaraju sa Vladom, odnosno sa određenim ministarstvima, pa nakon tih pregovora precrtavaju svaki grad u kojem ne mogu da dobiju subvencije za zapošljavanje. U 2010. godini u Srbiji nije bilo nijedne ozbiljnije investicije, pa kako da ih bude u Čačku - pita se Papić.

Govoreći o dominantnosti ekoloških projekata u odnosu na one koji bi trebalo da se bave privredom i infrastrukturnim pitanjima, on kaže:

- Evropa drugačije razmišlja od nas, pa zato daje novac gotovo isključivo za projekte zaštitne životne sredine. Oni više ne daju sredstva za infrastrukturne projekte, jer nijedan grad u Srbiji nema odgovarajuću dokumentaciju za takvu vrstu projekata.

Zbog čega Čačak ne bi bio prvi grad u državi koji bi posedovao takvu dokumentaciju, ostalo je nejasno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.