CIlj Srbije u 2010. - status kandidata za članstvo u EU

Izvor: S media, 29.Dec.2009, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIlj Srbije u 2010. - status kandidata za članstvo u EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će punopravno članstvo u Evropskoj uniji za Srbiju i u narednoj godini biti centralni strateški prioritet, istakavši da je cilj spoljne politike Srbije da država 2010. godine dobije zvaničan status kandidata za članstvo u EU.

Jeremić je na konferenciji za novinare, na kojoj rezimirao spoljnu politiku Srbije u 2009. godini, rekao da će >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << srpska diplomatija i naredne godine nastaviti da se bori za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije na Kosovu i Metohiji.

On je izrazio uverenje da će se Medjunarodni sud pravde, koji odlučuje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, rukovoditi medjunarodnim pravom, koje je, kako je rekao, na strani Srbije.

Šef srpske diplomatije je istakao i da Srbija želi dobrosusedske odnose u regionu, najavivši otvaranje novih konzulata u Crnoj Gori i Hrvatskoj, kao i kulturnih centara u državama u regionu.

Jeremić je, medjutim, upozorio, da u slučaju da države u regionu koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova otvore ambasade na Kosovu, "nijedan korak koji bude učinjen na našu štetu neće proći bez posledica".

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, koje je izneo srpski šef diplomatije, on se tokom 2009. godine susreo sa 54 ministara spoljnih poslova država u svetu i posetio je 46 država.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.