CG radnici čekaju: U EU uslovi iz snova

Izvor: B92, 18.Dec.2016, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG radnici čekaju: U EU uslovi iz snova

Podgorica -- Građani Crne Gore će članstvom u EU imati priliku da rade u boljim uslovima rada, izjavila je pregovarač za poglavlje 19, Ljiljana Simović.

Simonović, pregovarač za poglavlje 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, dodaje i da će Crnogorci imati bolju zaštitu, a država će dobiti održiv sistem socijalne zaštite.

Ona je Pobjedi kazala da će fokus aktivnosti biti usmeren na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << većoj uključenosti ranjivih grupa stanovništva i podsetila da je poglavlje 19 otvoreno početkom ove sedmice u Briselu.

Govoreći o benefitima koje građani mogu očekivati, Simović je navela da će Crna Gora imati više prostora za obezbeđivanje većih mogućnosti za razvoj radnih veština građana i samim tim za povećanje konkurentnosti radnika.

“Crna Gora će poboljšati mere tržišta rada usmerene prema mladima, ženama i osobama kojima je otežano zapošljavanje, kao i preispitati zakonodavne mere koje obeshrabruju žene da učestvuju na tržištu rada. Takođe, radićemoi na poboljšanju socijalnog dijaloga, posebno u privatnom sektoru i na lokalnom nivou”, kazala je Simović.

Ona je objasnila da evropska socijalna politika podrazumeva postizanje jedinstvenog i pravednog pristupa osnovnim socijalnim uslugama, unapređenje sistema socijalne zaštite, visoko obrazovni stepen radne snage, visoku stopu zaposlenosti uz posebnu brigu za grupe koje su manje prisutne na tržištu rada, postizanje sigurnih i održivih prihoda, kao i dostojnih uslova rada za žene i muškarce.

“Politika EU je usmerena na zaštitu radnika, njihovog zdravlja i sigurnosti na radnom mestu, ali i njihovu obučenost za posao. Naime, postoje posebna obavezujuća pravila za sve države članice Unije u pogledu zabrane diskriminacije po osnovu rasne i etničke pripadnosti, religije i vere, invaliditeta, starosne dobi i seksualne orijentacije”, navela je Simović.

Ona je podsetila da pregovori u tom poglavlju nisu samo ispunjenje merila i zahteva Evropske komisije, već je mnogo veći izazov snaženje konkurentnosti i socijalne kohezije, posebno u delu razvoja veština na obrazovnom nivou u cilju stvaranja poslovnih prilika za mlade ljude, kao i promovisanje inkluzije i aktivnih mera na tržištu rada u cilju boljeg i lakšeg pristupa socijalnim uslugama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.