CG počinje pregovore sa EU

Izvor: B92, 26.Jun.2012, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG počinje pregovore sa EU

Luksemburg -- Savet ministara EU odobrio je Crnoj Gori početak pregovora o članstvu u EU. Odobravanje je do zadnjeg momenta bilo neizvesno zbog tvrdog stava Švedske.

Odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Crnom Gorom doneta je na sastanku u Luksemburgu.

Dok su ministri spoljnih poslova EU sedeli na sastanku iza zatvorenih vrata, komesar za proširenje Štefan File je na tviteru napisao "pozdravljam što su evropski ministri preporučili otvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovora sa Crnom Gorom ovog petka."

Odluku Saveta ministara EU formalno bi po uobičajenoj proceduri trebalo da je potvrdi Evropski savet tokom zasedanja u četvrtak i petak u Briselu.

Pored ostalih, Nemačka i Belgija su na zasedanju šefova diplomatija EU zatražile da se odredi početak pregovora o članstvu s Crnom Gorom iako su neke članice EU a posebno Švedska smatrale da treba dodatno utvrditi postoje li čvrsta jemstva da vlasti u Podgorici već sprovode i da će opipljivo ispunjavati uslove vezane za vladavinu zakona.

Nemački državni sekretar Mihael Link
je izjavio da je "Nemačka snažno predana odobravanju početka pregovora s Crnom Gorom".

Link je dodao da je Berlin "veoma delatno radio na tome da se da 'zeleno svetlo' za početak pregovora i to ne zato što bismo mi bili naivni i da se što je više moguće pregovora otvori", "već zato što smo veoma mnogo postigli u pristupu pregovorima time što se počinje s teškim pitanjima".

"Najpre", predočio je nemački državni sekretar, "Crna Gora je ostvarila napredak, mi moramo ostati verni onome što smo uvek govorili, a to je da onima koji imaju poverenje i zasluge, treba da se daju dodatni koraci napred".

Belgijski ministar inostranih Didije Rejnders je rekao da je "uočen odredjen napredak" u reformama u toj zemlji, "ali i da ima odredjene zabrinutosti u vezi s Crnom Gorom".

Rejnders je naglasio da je "uočen odredjen napredak" u reformama u Crnoj Gori, "ali i da ima odredjene zabrinutosti u vezi s Crnom Gorom".

"Ali je potrebno da počnemo pregovore, što je i stav Evropske komisije, a mi u tome podržavamo Evropsku komisiju", naveo je šef belgijske diplomatije.

Švedska je navodno htela da izmedju pregovora o članstvu s Crnom Gorom i Srbijom ne bude veliki "jaz", jer bi to bio loš strategijski i bezbednosni signal celom regionu.

Švedska i još neke članice EU su zatražile da se utvrdi postoje li čvrsta jemstva da za početak pregovora o članstvu s Crnom Gorom prvenstveno kad je reč o vladavini zakona.

Ključno je, kako su rekli zvaničnici EU, da se pouzdano zna da će pregovori o članstvu odmah krenuti od poglavlja vladavine zakona, unutrašnjih poslova i pravosudja, temeljnih prava i sloboda i da će, ako Evropska komisija i neke zemlje članice utvrde da se ono što je ispregovarano ne sprovodi, celokupni pregovori biti zaustavljeni.

Šef diplomatije Švedske Karl Bilt je ranije u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio zašto ta zemlja ima negativan stav kada je u pitanju otvaranje pregovora sa Crnom Gorom.

"Svi smo zabrinuti zbog organizovanog kriminala i korupcije na cijelom Balkanu. Oni koji poznaju tu regiju zadnjih desetljeća to dobro znaju, a problem je posebno ozbiljan u Crnoj Gori. To se u određenoj mjeri može vidjeti u izvještaju komesara i u pregovaračkom okviru. No, o svemu ćemo razgovarati", rekao je tada Bilt.

Crna Gora je na sednici Saveta EU 17. decembra 2010. dobila status kandidata za članstvo u EU. Evropska komisija je tada objavila i sedam uslova koje je potrebno da Crna Gora ispuniti za otpočinjenje pristupnih pregovora.

Evropski savet 9. decembra prošle godine doneo je odluku da Crna Gora počne pristupne pregovore sa EU u junu 2012. godine ako do tada ispuni kriterijume u vezi sa implementacijom reformi.

Čestitke Krivokapića

Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić čestitao je danas poslanicima i građanima preporuku šefova diplomatije EU da u petak počnu pregovori o članstvu sa Crnom Gorom.

"Prekosutra ćemo krenuti u teške ispite u narednih nekoliko godina, možda i deceniju, ali to smo hteli. Čestitam vam svima i zahvaljujem

na uloženom naporu", kazao je Krivokapić u parlamentu.

On je na kratko prekinuo raspravu o izveštaju ombudsmana za ovu godinu kako bi poslanike upoznao sa odlukom šefova diplomatije EU.

Ta informacija je propraćena aplauzom prisutnih poslanika.

"Stvar je političke procedure i nadam se da će odluka šefova diplomatije biti formalizovana u petak na samitu šefova država ili vlada EU", rekao je predsednik crnogorske skupštine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crnoj Gori odobreni pregovori sa EU

Izvor: Mondo, 26.Jun.2012

Šefovi diplomatija Evropske unije odobrili su danas početak pregovora o pridruživanju Crne Gore Uniji, koji će zvanično otpočeti 29.juna,

Nastavak na Mondo...

File: Početak novog poglavlja integracija CG

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jun.2012

PODGORICA - Evropski komesar za prosirenje Štefan File čestitao je danas crnogorskom premijeru Igoru Lukšiću preporuku o otvaranju pristupnih pregovora sa Crnom Gorom, uz ocjenu da će to omogućiti nastavak modernizacije i demokratizacije društva i jačanje institucija.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.