CG ispunila gotovo sve EU obaveze

Izvor: B92, 25.Jul.2011, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"CG ispunila gotovo sve EU obaveze"

Podgorica -- Crna Gora je "gotovo do kraja "ispunila obaveze koje je, krajem prošle godine, pred nju postavila Evropska komisija, ocenio Milan Roćen.

Crnogorski ministar spoljnih poslova kaže da je tako njegova zemlja ispunila gotovo sve uslove za pozitivnu ocenu o početku pristupnih pregovora za članstvo u EU.

Crna Gora mora da dobije "sve utakmice" da bi postala "trideseta članica Evropske unije", rekao je Roćen u Podgorici, pošto je poziciju Crne Gore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u procesu evropskih integracija uporedio sa sportskim timom.

Roćen se nada da će do 31. jula, kao krajnjeg roka, biti ispunjen jedan od glavnih uslova EK - usaglašavanje Predloga Zakona o izboru odbornika i poslanika u parlamentu.

Predstavnica EK Marta Garcia Fidalgo je na očetku današnjeg konsultativnog sastanka o procesu evropskih integracija Crne Gore rekla da je "urađeno dosta" u primeni preporuka EK, ali da se moraju završiti "još neke stvari".

Ona je podsetila da će prvi izvestaj o realizaciji preporuka EK Crnoj Gori biti donesen do 12. oktobra, a od usvojenih ocena zavisiće da li će Crnoj Gori biti odobren početak pristupnih pregovora za članstvo u EU.

Poslanik opozicione Nove srpske demokratije Andrija Mandić, međutim, rekao je danas u Skupštini, komentarišući odgovor premijera Igora

Lukšića o statusu srpskog jezika da je "sada jasno" da opozicija neće dati saglasnost na izborni zakon.

Deo opozicije ranije je davanje te saglasnosti uslovio obećanjem Vlade da će srpski jezik u Crnoj Gori biti izjedančen sa crnogorskim, ali je Lukšić danas rekao da će se njegova vlada, u jezičkoj politici, držati ustavnih odredaba.

Po Ustavu Crne Gore, crnogorski ejzik je službeni, a srpski jezik u službenoj upotrebi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.