CG: Konačno dogovor o nazivu jezika

Izvor: B92, 08.Sep.2011, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Konačno dogovor o nazivu jezika

Podgorica -- Crnogorski premijer Igor Lukšić i predstavnici opozicije su se dogovorili o nazivu jezika i nastavnog predmeta u obrazovnom sistemu Crne Gore.

Na taj način otvorena su vrata tome da opozicija podrži izborni zakon u parlamentu.

Lukšić i opozicija dogovorili su se da se nastavni predmet u školama nazove crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost.

Za usvajanje izbornog zakona, što je prvi uslov Brisela da Crna Gora dobije datum pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.

Lukšić je novinarima kazao da je postigao dogovor sa opozicijom, koji će obezbediti usvajanje izbornog zakonodavstva u parlamentu, odnosno ukloniti tu prepreku sa evropskog puta Crne Gore.

Sporazum podrazumeva da se nastavni predmet nazove crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost. To rešenje jasno ukazuje da je crnogorski zvanični službeni jezik, a istovremeno se obezbeđuje puna zaštita ostalih jezika od bilo kog oblika diskriminacije, rekao je Lukšić.

Premijer je naveo da sporazum predviđa da se još ove školske godine i dalje izučava do sada važeći program za maternji jezik i književnost, uz određene dopune.

Lukšić je najavio da će se za narednu školsku godinu formirati ekspertska komisija koja će pripremiti trajni nastavni plan i program. Učenici će moći na kraju godine da dobiju potvrdu o poznavanju službenog, odnosno maternjeg jezika, kazao je crnogorski premijer.

Postizanju dogovora Lukšića i opozicije prethodile su intenzivne konsultacije, a u pregovorima je učestvovao i bivši premijer i predsednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Tekst izbornog zakona ranije je usaglašen, ali je opozicija podršku tom aktu uslovljavala izjednačavanjem srpskog i crnogorskog jezika u obrazovnom sistemu.

Crnogorski parlament usvojio je, glasovima poslanika vladajuće koalicije i opozicione Socijalističke narodne partije, izborni zakon u načelu, ali je njegovo konačno izglasavanje zavisilo od ishoda pregovora Lukšića i opozicije o nazivu nastavnog predmeta o jeziku u obrazovnom sistemu Crne Gore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.