CG: I LGBT prava su uslov za EU

Izvor: B92, 28.Mar.2011, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: I LGBT prava su uslov za EU

Podgorica -- EU će ove godine detaljno razmatrati sve aspekte ljudskih prava u Crnoj Gori, uključujući i prava LGBT populacije, pre nego što počnu pregovori o članstvu.

To je poručio danas šef operativnog sektora Delegacije EU u Podgorici Nikola Bertolini.

On je na Nacionalnoj konferenciji "Crna Gora - svetla tačka na LGBT mapi", kazao da EU prati poštovanje ljudskih prava u Crnoj Gori i redovno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o tome izveštava u svojim izveštajima o napretku.

"Očito je da će ove godine stanje ljudskih prava u Crnoj Gori, uključujući i manjinska, biti nešto što će se detaljno razmatrati pre nego što otpočnu pregovori", rekao je Bertolini, prenela je crnogorska novinska agencija MINA.

Prema njegovim rečima, Ustav Crne Gore garantuje jednakost svih građana, ali je seksualna orijentacija prepoznata kao osnova diskriminacije u radnom zakonodavstvu i zakonu o medijima.

"U tim oblastima Crna Gora je napravila značajan pomak usvajanjem Zakona o zabrani diskriminacije koji, u kombinaciji sa zakonom o ombudsmanu, predstavlja ključni zakonski okvir za osiguravanje ravnopravnog tretmana svih građana", rekao je on i dodao da će EK s pažnjom pratiti sprovođenje tih zakonskih akata.

Bertolini je naglasio da su, uprkos činjenici da čitav niz propisa u Crnoj Gori sadrži odredbe o zabrani diskriminacije, neke manjinske grupe i dalje nevidljive u crnogorskom društvu.

To se, kako je naveo, prvenstveno odnosi na pripadnike LGBT populacije, koji su prisiljeni da žive u ćutnji, nevidljivi su i izloženi žestokim napadima i društvenoj isključenosti.

"Vlada, a pogotovu relevantni ministar, treba da preduzmu sve što je u njihovoj moći da bi se podigao nivo svesti i izvršila društvena integracija pripadnika LGBT populacije", smatra predstavnik Delagacije EU u Crnoj Gori.

Bertolini je kazao da je poboljšanje zakonodavnog okvira važno, ali da je to samo prvi korak, a da bi vladine institucije, nevladine organizacije i mediji trebalo zajedinčki da odigraju ključnu ulogu u borbi protiv diskriminacije te populacije, uz razvijanje kulture poštovanja razlika.

Predsednik Upravnog odbora CEMI Zlatko Vujović predstavio je istraživanje javnog mnjenja u odnosu prema LGBT, ali i ispitivanje stavova pripadnika te populacije i političkih aktera.

Prema tom ispitivanju, 42 odsto ispitanika ne bi glasalo za stranku koja podržava LGBT, a političari, kako je naveo, osećaju nelagodu kada treba da pričaju o toj temi i žele da je izbegnu.

Vujović je ukazao i da oko 47 odsto ispitanika ne smatra da se prava homoseksualaca moraju poštovati radi učlanjenja Crne Gore u EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.