Bura u Austriji zbog sankcija Rusiji

Izvor: Blic, 11.Sep.2014, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bura u Austriji zbog sankcija Rusiji

Slobodarska partija Austrije (FPO) kritikuje austrijskog kancelara Vernera Fajmana da je prekršio Ustav time što je dao pristanak na nove sankcije EU protiv Rusije, čime je ugrozio i hiljade radnih mesta, te najavljuje takozvanu ministarsku tužbu u parlamentu.

Zahtevom, koji će biti podnet na idućoj sednici parlamenta, slobodarci žele da pozovu parlament da podigne tužbu protiv kancelara pred Ustavnim sudom.

"Osnove zakona o neutralnosti nisu ispoštovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i time postoji kršenje ustavnog prava", objasnio je lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe.

Da bi protiv člana vlade bila podneta tužba pred ustavnim sudom potrebna je jednostavna većina u parlamentu.

Austrija je očigledno odobrila najnovije sankcije EU i time je vlada ugrozila hiljade radnih mesta, te dosula ulje u vatru.

Štrahe je s tim u vezi govorio o ratnohuškačkoj politici i ukazao da negativne ekonomske posledice sankcija EU predstavljaju "pucanj u sopstveno koleno".

Vladu je FPO pozvala da garantuje cenu gasa građanima pošto se mora računati sa izostankom isporuka gasa.

Takođe, FPO ponavlja zahtev da Austrija sa drugim zemljama koje su izrazile negodovanje protiv pooštravanja sankcija - Slovačka, Češka, Finska, Mađarska, Kipar, Rumunija i Italija, treba da konačno uspostavi "veto-savez" i zajednički deluje protiv kaznenih mera.

Prema rečima Štrahea, neophodan je povratak za pregovarački sto i diplomatski  rešiti konflikt.

Uz to, kako je podvukao, mora biti obezbeđeno da Ukrajina ne postane deo NATO, već da ostane neutralna zemlja, federalna država i da se garantuje autonomija stanovništvu u južnoj i istočnoj Ukrajini.

Sa aktuelnom strategijom sankcija ide se u pravcu ledenog doba, pravcu nove Čelične zavese i novog Hladnog rata, upozorio je Štrahe koji se ujedno u "ime Austrijanaca" izvinio ruskom stanovništvu.

Ministar bez portfelja Jozef Ostermajer s tim u vezi istakao je da su sankcije u saglasnosti sa neutralnosti Austrije, dodajući da je shvatanje neutralnosti od strane FPO "zastarelo".

On je objasnio da se neutralnost, od pristupanja u EU, ograničeno posmatra samo na vojni element, i da ne sme da sprečava solidarno delovanje u političkim i ekonomskim sankcijama EU.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Austrija:Sukob zbog sankcija Rusiji

Izvor: B92, 11.Sep.2014

Slobodarska partija Austrije optužila je austrijskog kancelara Vernera Fajmana da je prekršio Ustav time što je dao pristanak na nove sankcije EU protiv Rusije...FPO je istakla da je takvom odlukom kancelar ugrozio i hiljade radnih mesta, te najavljuje takozvanu ministarsku tužbu u parlamentu...Zahtevom,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.