Bundesbanka kritikuje EU porez

Izvor: B92, 24.Apr.2013, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bundesbanka kritikuje EU porez

Drezden -- Guverner Bundesbanke Jens Vajdman smatra da bi planirano uvođenje poreza na finansijske transakcije u EU moglo imati negativan uticaj po monetarnu politiku.

"Sa aspekta monetarne politike, porez na finansijske transakcije u sadašnjem obliku bi mogao biti veoma kritičan", rekao je guverner Bundesbanke Jens Vajdman na bankarskom kongresu u Drezdenu, a prenosi Frans pres.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropska unija je predstavila planove za uvođenje poreza na finansijske transakcije (FTT), kojim bi se trgovina akcijama i obveznicama oporezovala sa 0,1 odsto, dok bi se trgovina finansijskim derivatima oporezovala sa 0,01 odsto.

Pomoću ovog poreza je planirano prikupljanje od 30-35 milijardi evra godišnje, a za njegovo uvođenje se zalaže 11 zemalja EU, među kojima prednjače Nemačka i Francuska, ali se još ne zna kada bi trebalo da stupi na snagu.

"Određene posledice ne mogu biti odmah vidljive, ali se mogu pokazati kao pogubne. Primer toga je planirani porez na finansijske transakcije", rekao je Vajdman.

"Porez je u osnovi dogovoren, ali nepredviđene sporedne posledice mogu biti ključne. Izuzetno je važno da se ispitaju regulatorne mere pre njihovog uvođenja, a za to je potrebno vreme", dodao je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bundesbanka kritikuje porez na finansijske transakcije u EU

Izvor: Capital.ba, 25.Apr.2013, 09:49

DREZDEN, Guverner Bundesbanke Jens Vajdman upozorio je juče da bi planirano uvođenje poreza na finansijske transakcije u EU moglo imati negativan uticaj po monetarnu politiku. „Sa aspekta monetarne politike, porez ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.